fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Partier polisanmäler förstörda valaffischer: ”Hot mot demokratin”

Publicerad: 16 augusti 2022, 14:12

Mariatorget i Stockholm pyntat med valaffischer. Foto: Henrik Montgomery/TT

Valaffischer har vandaliserats i många kommuner. Politiker fördömer sabotaget och flera polisanmälningar har gjorts. ”En direkt skymf mot alla frivilliga valarbetare”, skriver S och M i Nynäshamn i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Val 2022

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Socialdemokraterna i Olofström möttes i söndags av en tråkig syn: flera av partiets valaffischer låg rivna i bitar. Sabotaget har polisanmälts. På måndagen upptäckte S att ännu fler affischer förstörts.

– Det är bedrövligt. Det kostar oss både tid och pengar, säger Ola Claesson, S-ordförande i Olofström, till P4 Blekinge.

SVT Blekinge rapporterar att valaffischer från flera partier rivits ner i Karlskrona. Sydöstran skriver att samma sak hänt i Ronneby. Exemplen på vandalisering är många.

Nästan alla S-plakat i Lycksele har stulits eller förstörts, rapporterar SVT Västerbotten

– Det är ett hot mot demokratin, säger Laila Axelsson Jonsson, partiets ordförande i kommunen.

Liberalernas affischer som sattes upp i Varberg på fredagskvällen var förstörda på lördag morgon. Polisanmälan är gjord, skriver P4 Halland.

LÄS MER: Podd på Spotify och 10 000 dörrknackningar – så ska Växjös politiker nå väljarna

En väktare i Torslanda i Göteborg upptäckte natten till tisdag att någon lagt plakat från flera partier på hög och tänt eld på dem, rapporterar P4 Väst.

I Gnosjö kommun har någon rivit sönder och klottrat på flera partiers affischer. S och V har polisanmält händelsen. Kommunstyrelsens ordförande Kristine Hästmark (M) är skarpt kritisk till vandaliseringen.

– Det här rör yttrandefrihet och demokrat, och om det står vi eniga över partipolitiken. Det spelar ingen roll vem som utsatts, vi är överens om att ställa upp och meddela varandra när det hänt något, säger hon till Värnamo Nyheter.

I Nynäshamn har de lokala partiordförandena Otto Svedenblad (M) och Christer Dahl (S) tröttnat på vandaliseringen. Politikerna skriver i en gemensam debattartikel i Nynäshamns Posten att sabotaget är ett slag mot valsystemet och måste upphöra: ”Dessutom är det en direkt skymf mot alla frivilliga valarbetare som ägnat mycket tid åt att ta fram valbudskap, sett till att affischer tryckts upp och lagt ner arbete i att sätta upp dem på olika platser”, uppger duon.

LÄS MER:

Forskares tips: ”Då scrollar följarna förbi dig” – kampanjmetodernas plus och minus

Forskare varnar för nya kampanjtrenden – ”Blir filterbubblor”

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev