tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Palle Lundberg: ”Alla kommuner är årets kommun”

Publicerad: 19 december 2022, 09:45

”One hit-wonders är inte vår grej”, säger Palle Lundberg. Foto: MATHILDA AHLBERG

Palle Lundberg, ny vd för SKR, kan inte bestämma sig. Så han utnämner samtliga 290 kommuner och 21 regioner till årets kommun/region. ”De tar Sverige genom vardag och kris”, säger han.

Ämnen i artikeln:

Kommunåret 2022Kriget i UkrainaSenaste nyttEkonomisk politik

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått. 

Så här svarar Palle Lundberg, vd för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

 

Årets händelse:
– Rysslands aggressiva invasion av Ukraina den 24 februari, som förändrade så mycket på kort tid. Vi har ett krig i vår omedelbara närhet som påverkar säkerhet, trygghet, ekonomi, framtidsförhoppningar och miljontals människors vardag.  

Årets kommun/region:  
– Alla 290 kommuner och 21 regioner. De tar Sverige genom vardag och kris – de tog sig an pandemin, ställde sig redo att klara mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina och nu möter de lågkonjunktur och skenande energipriser.

Årets person:
– Ing-Marie Wieselgren, som mördades den 6 juli, en fruktansvärd händelse som skakade om oss alla. SKR förlorade en medarbetare, kollegor förlorade en kamrat och arbetet för psykisk hälsa förlorade en av sina absolut starkaste röster.  

Årets succé:
– Succé är att varje dag, dygnet runt, året om, i ur och skur erbjuda en värdig välfärd. One hit-wonders är inte vår grej. 

Årets besvikelse:
– Den ryska invasionen av Ukraina och de konsekvenser detta blodiga krig har fått för människor i Ukraina, men också för oss i Sverige. Det är mer än en besvikelse, det är en tragedi.

Årets överraskning:
– Att det ekonomiska läget skulle försämras så snabbt, det såg vi inte komma. Det såg nog ingen. 

Önskan inför 2023:  
– Att regeringen ändrar regelverk så att kommuner och regioner kan vara friare i att exempelvis samverka. SKR vill också att regeringen snabbt ser över vilka statsbidrag som kan slås ihop eller slopas, eftersom de många riktade statsbidragen kostar för mycket för välfärden.

LÄS MER: Palle Lundberg har tillit till 11 000 medarbetare: ”Jätteläskigt” 

LÄS ÄVEN: Nödhjälp och återuppbyggnad – så bistår Gotland svenskbyn i Ukraina 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev