onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ovärdig svekdebatt mot feminister

Fi lyfter, igen och igen, att rättigheter är universella och att särskilt kvinnors och hbtq-personers asylskäl sällan blir ordentligt utredda. Debatten om att vi feminister skulle vara svikare är ovärdig.

Publicerad: 26 juni 2015, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gudrun Schyman och Fi framställs svikare för att vi inte kräver slöjförbud på minderåriga - det är ovärdigt, skriver Fi-ledamoten Linnéa Bruno.


Ämnen i artikeln:

FeminismFeministiskt initiativ

Den iranska regimkritikern och författaren Samira Motazedi riskerar utvisning och med det stening för äktenskapsbrott. Nättidningen Feministiskt Perspektiv är ett av få medier som uppmärksammat fallet. Partiet Feministiskt initiativ går längre än något annat parti i att kräva stärkt asylrätt, allas rätt till skydd från våld, avskaffande av tvåårsregeln med mera. Igen och igen lyfter vi att rättigheter är universella och att särskilt kvinnors och hbtq-personers asylskäl sällan blir ordentligt utredda.

Ändå är det enligt Mats Edmans, chefredaktör för Dagens samhälle, krönika just feminister som är Motazedis fiender. Fylld av indignation frågar han ”Men var f-n finns initiativet hos alla hijabklädda så kallade ”feminister” när deras invandrade systrar behöver allt stöd de kan få mot patriarkatet? Är ni på rosémingel i Almedalen?” Som om ideellt feministiskt arbete och aktivism vore något slags cocktailparty.

Han är inte ensam om att måla upp en skiljelinje mellan ”modiga kvinnor” som kämpar för rättigheter och ”feminister” och hävda de senares svek, istället för att utkräva ansvar av de som har politiskt mandat.

Religiös fundamentalism måste bekämpas. Liksom nationalism hämtar den sin näring i social oro och ökad ojämlikhet. Sakine Madon framhärdar istället i en krönika med rubriken Feminister, stå även upp för rätten att slippa slöjan att det är Gudrun Schyman och Fi som svikit för att vi inte kräver slöjförbud på minderåriga. Debatten är ovärdig, men måste visst tas gång på gång.

Självklart står Fi upp för rätten också att slippa slöja. Vi har en genomgripande politik mot alla former av förtryck. I ett stort antal artiklar skriver vi att relevanta professionella, barn och föräldrar ska känna till barns rättigheter och ha någonstans att vända sig när dessa kränks. Det är alltså mycket lämpligt om diskussion tas med föräldrar som klär småflickor i slöja som hindrar deras lek, cykling med mera. Vad Fi kritiserats för är att vi inte vill lagstifta om detta. I Frankrike råder slöjförbud, även för vuxna. En handfull kvinnor har bötfällts, men polisen prioriterar av lätt insedda skäl andra brott.

I P1:s Studio Ett 12/6 debatterade jag vårt ”svek” med Parvin Kaboly. Hon sa svepande att feminister kritiserat att småflickor har bikini. Men Fi har aldrig uttalat sig om det. Vi skulle aldrig drömma om att föreslå lagstiftning mot bikini på barn. För att vi  inte kan lagstifta bort allt olämpligt.

Var ska vi dra gränsen? Ska politiker som i Nordkorea börja bestämma vilka frisyrer folk ska ha?

Fi levererar när vi får möjlighet, politik som gör skillnad. Som i den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm. Där har vi dubblat stödet till kvinnojourerna och sett till att Terrafem (verksamhet på 50 språk) kan fortsätta ge våldsutsatta skydd, när utlovat stöd från Alliansen uteblev.

Linnéa Bruno, styrelseledamot Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev