Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Outsourcing på rätt sätt ökar it-säkerheten”

Turerna kring Transportstyrelsen sätter fingret på en viktig punkt när det gäller outsourcing: att bristande styrning och uppföljning kan få allvarliga konsekvenser. Men rätt genomförd är outsourcing ett av de bästa sätten för en myndighet att öka sin it-säkerhet och erbjuda effektivare service för medborgarna.

Publicerad: 15 augusti 2017, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Kraven på att offentliga organisationer ska börja hantera mer av sin it-drift i egen regi riskerar att leda till att Sverige både förlorar fart i digitaliseringen - och miljarder i skattemedel.”


Ämnen i artikeln:

It-säkerhetTransportstyrelsenItOffentlig sektorTransportgate

På senare år har outsourcing blivit allt vanligare inom offentlig sektor med fler verksamheter som valt att lägga ut hela eller delar av sin it-drift på externa leverantörer – ett välbeprövat sätt för organisationer att fokusera på det de är bäst på och använda resurser effektivt. Det vore otänkbart att driva ett företag eller en myndighet i dag utan att köpa in tjänster som behövs och som andra kan göra både bättre och billigare.

Med det sagt, och till skillnad från vad den allmänna debatten kan ge sken av, så är det bara en liten del av statens kostnader som läggs på outsourcing av it-drift hos privata aktörer. Thomas Pålsson, generaldirektör på Statens Servicecenter konstaterar i en intervju i Svenska Dagbladet den 1 augusti att ”totalt rör det sig bara om cirka 370 miljoner kronor, och statens totala it-kostnader uppgår till 24-30 miljarder”. Alltså mindre än 2 procent.

Med andra ord bedriver staten i mycket hög utsträckning it-drift i egen regi – trots att alternativet skulle kunna föra med sig stora fördelar. Enligt flera analyser, bland annat från det som tidigare kallades e-delegationen, skulle staten genom att outsourca mer kunna göra besparingar på upp till 25 procent för sin it-drift. Det handlar om miljarder i utgifter, skattemedel som i stället skulle kunna användas till annat.

Nu invänder den som följt händelserna kring Transportstyrelsen att fallet inte gäller några enkla kringtjänster utan helt centrala delar av myndighetens verksamhet med skyddsvärd information som insats.

Varför låta sådan hanteras av icke säkerhetsklassade personer på företag, dessutom utomlands? Svaret är: det ska man förstås inte – varken utomlands eller på hemmaplan. När lagar bryts och genomförandet och kontrollen brister kan konsekvenserna bli allvarliga oavsett hur man väljer att drifta sin it eller i vilket land informationen hanteras. Det är främst en fråga om ledarskap, inte outsourcing. Tvärtom är outsourcing en alldeles utmärkt modell för att öka informations- och driftsäkerheten inom offentliga verksamheter.

En mindre organisation som drivs av skattemedel kan nämligen inte kostnadseffektivt upprätthålla vare sig kompetens eller den tekniska nivån kring it som krävs med den snabba utveckling som sker. Det gäller inte bara nya teknologier med allt mer uppkopplade lösningar, molntjänster eller nya tjänster för medborgarna, utan också den parallella utvecklingen av nya avancerade cyberhot.

Den som tror att man har mer kontroll och bättre skydd bara för att man själv kan titta på servrarna och hårddiskarna bedrar sig själv. I själva verket är det bästa sättet att öka sin it-säkerhet och säkerställa tillgänglighet att använda en organisation som enbart fokuserar på just detta – och som dessutom gör det i stor skala med den kompetens som krävs.

Däremot kan ansvaret och kontrollen aldrig outsourcas. Myndigheter måste förstås ha kontroll över hur och var informationen lagras och upprätta nödvändiga säkerhetsåtgärder och avtal. Vi inom it-branschen gör vår del i att säkerställa att så sker i nära dialog med våra kunder.

Vad exakt som gått snett i Transportstyrelsens fall kommer att debatteras länge, och lärdomarna är ytterst viktiga för det fortsatta arbetet med digitalisering och it-säkerhet på våra myndigheter. Men en sak är säker: outsourcing är inte problemet, utan vägen framåt om regeringen ska lyckas med ambitionen att göra Sverige världsbäst på digitalisering.

Håkan Dahlström, Sverigechef och chef för teknologitjänster & modernisering, Tieto

Cristina Petrescu, chef för offentlig sektor, Tieto

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev