Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Otrygghetschock med Moderaternas politik

Det är fortfarande för tidigt att dra allt för stora växlar eller slutsatser om valutgången på de opinionsundersökningar som duggar tätt. Det som är den nye moderatledarens stora styrka är att han har ett positivt budskap och erkänner att samhällsproblem är komplicerade. Det lyfter det politiska samtalet och förhoppningsvis hela samhällsdebatten, skriver Anders Österberg (S).

Publicerad: 10 maj 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ulf Kristersson (M) kommer att ha problem med att förklara partiets trygghetspolitik.

Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraternaPolitikRegeringenArbetslöshet

För några veckor sedan kom en meningsmotståndare, som jag känner en del, ur ett av de borgerliga partierna fram till mig och sa: Vi har haft debatt om järnvägen idag. När jag sa att jag ville bygga mer järnväg norrut i Sverige så fick jag frågan om vilket material jag skulle bygga den i.

Det replikskiftet säger en del om motsatsen till det goda idéutbytet. När frågor ställs för att ställa din motståndare mot väggen. Krossa honom eller henne i sakkunskap – där det faktiskt inte spelar någon roll. Om det ska byggas i trä eller betong avgörs inte i Riksdagens kammare. Det finns proffs som sköter de detaljerna. Det är viljan och riktningen som är det viktiga.

Jag tror att vi måste röra oss mer mot ett politiskt samtal som är resonerande, där politiska prioriteringar och värderingar kan vägas mot varandra. I det försöket förtjänar alla politiker som lyfter samtalet ett erkännande. Det är många dystra berättelser nu bland de politiska partierna  brottsligheten och migrationen dominerar debatter och ledarsidor.

Jag tror att det parti som lyckas lyfta en framtidsberättelse som håller ihop kommer att vinna. Väljarkåren kan omöjligtvis vara lika politiskt deprimerad som partistrategerna är för tillfället. Men det handlar såklart inte enbart om tonläge i debatten. Politiken handlar främst om innehåll, framför en god retorik. Den främsta agitationen är den praktiska gärningen, som tidigare statsministern Per Albin Hansson (S) formulerade det.

Den socialdemokratiska ledda regeringen har lyckats mycket väl med att bekämpa arbetslösheten. Likaså pekar skolresultaten också i rätt riktning. Därför kommer de två frågorna troligen inte att dyka upp som heta stridsfrågor under valrörelsen.

Den fråga som ser ut att dominera verkar bli tryggheten och allt som ordet omfattas av. Själv hoppas jag, som bor i Järva, att vi också kommer att tala mer om hur vi skapar ett mer jämlikt och rättvist Sverige där alla får lika chans i livet. För min del, en självklar del av tryggheten.

Dock kommer den som vinner valet att vara den som bäst beskriver hur vi får tryggt Sverige för alla. Här har Moderaterna en uppförsbacke. Internt slits de mellan kvarvarande Reinfeldt-moderater som tror att det går att sänka skatter och satsa på välfärd samtidigt. På andra sidan står de som är lite mer moderat "classic", som vet att sänkta skatter också innebär minskad välfärd.

Ur en moderat classics synvinkel behöver minskad välfärd inte vara något dåligt. Det brukar kläs i olika argument där moderaten säger frihet många gånger på få sekunder. Jag tycker att det är bra att moderaterna classic kommit tillbaka i debatten. Det är friskt för vänster-högerskalan. Vi har saknat er och debatten om vad ett skattesänkarsamhälle leder till.

Moderaterna kommer att ha problem att förklara sin trygghetspolitik för väljarna. Det är främst sex av partiets förslag som kommer att öka otryggheten för vanligt folk:

1. Marknadshyror – som förväntas öka hyresnivåer med 30 procent.

2. En låglönepress – genom lagstiftade löner och oförändrad arbetskraftsinvandring.

3. Försvagad anställningstrygghet – genom en reform av LAS.

4. Försämringen av a-kassan.

5. Återinförandet av stupstocken i sjukförsäkringen.

6. Skattesänkningar för minst 36 miljarder kronor – vilket motsvarar kostnaden för att anställa 60 000 sjuksköterskor.

Man skulle kunna kalla det en otrygghetschock. Lars Tobison sa en gång att ”folket tycker om våra idéer men inte oss”. Det finns en stor risk att väljarkåren kommer att rata både idéerna och Moderaterna när partiet går fram med en klassisk högerpolitik. Det märker vi. Vi ses på barrikaderna!

Anders Österberg, riksdagsledamot (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev