måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Östhammars grannar jublar: ”En jättemöjlighet”

Publicerad: 28 januari 2022, 13:07

Norrtälje och Tierp hoppas få skjuts av att grannkommunen Östhammar får ta hand om slutförvaret av kärnavfall. Möjlighet till inflyttning, tror Per Lodenius (C), kommunalråd i Norrtälje. Foto: Pontus Lundahl/Lasse Modin/Karin Waldén-Egholt

Det blir bostäder, förskolor, skolor och en stor skjuts för ortens näringsliv. Närmaste grannen Tierp är redo att ta sin del av den tillväxt som väntas i och med det gigantiska bygget av slutförvaret i Östhammar. Även Norrtälje hoppas på uppsving.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftMiljö

Måns Wikstrand

mans.wikstrand@dagenssamhalle.se


Från Forsmark i Östhammar är det fem minuter med bil längs väg 76 in till Tierps kommun. Det betyder att anläggningen för Sveriges slutförvar av använt kärnbränsle är en stor fråga även för grannen. 

Tierps tillväxt har mest varit förknippad med Ostkustbanan och tätorten i kommunens västra del. Forsmark ligger nära havet österut. 

– Slutförvaret vänder på perspektiven. Vi kommer att få tillväxt i delar av kommunen som länge varit i behov av det, säger Sara Sjödal (C ), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är väldigt positivt för Tierp. Sen är det olika faser i den här processen. Men vi är redo, både i det korta perspektivet och långsiktigt, säger hon.

Hon beskriver hur Hållnäs skola i samhället Edvalla, långt österut från tätorten, varit nedläggningshotad när kommunen behövt spara pengar. Det politiska styrets strävan för att behålla skolan landar nu helt rätt, som hon ser det.

– Edvalla kommer att bli en av nyckelorterna för försörjning av bostäder för den arbetskraft som behövs till projektet. Då blir också attraktiva skolor och förskolor en jätteviktig del, poängterar hon.

Strax intill, i Skärplinge, är en ny förskola på gång.

– Vi är redo redan i dag att möta en inflyttning. Vi har byggklara tomter sedan väldigt länge.

– Vi vet inte i dag exakt när tillväxten kommer, hur den kommer att se ut eller hur många arbetstillfällen det handlar om. Men givetvis blir det här en jätteviktig fråga både för Tierps kommun och vårt näringsliv, säger Sara Sjödal.

Söder om Östhammar ligger Norrtälje kommun. Där tror Per Lodenius (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande, att slutförvaret kan ge ny energi till kommunens norra delar.

Blir det som att få ett Northvolt i grannkommunen?
– Inte riktigt, men nära på. Vi har ett samhälle precis nära Östhammar; Hallstavik, där det finns ett pappersbruk – en industri som kraftigt minskat sina anställda. Nu får vi en jättemöjlighet att få inflyttning då vi har fina bostadsförhållanden kring Hallstavik.

Per Lodenius lyfter dock att det är viktigt att nationella myndigheter tar hänsyn även till Östhammars kranskommuner. Dels när det gäller att bygga en fungerande infrastruktur med vägar som håller för fler boende och ökade transporter. Men också säkerhetsaspekter:

– All verksamhet med kärnbränsle, oavsett om det är kärnkraftverk eller slutförvar, finns det risker med. Vi lever med risken redan i dag, men måste fortsätta jobba med riskanalysen.  

LÄS MER: Ja till förvaret – beslutet välkomnas i Östhammar och Oskarshamn 

LÄS MER: Östhammar innan beskedet: ”Staten exkluderar oss” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev