Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Osannolikt att Reepalus förslag går igenom”

Publicerad: 9 maj 2017, 13:22

Jonas Hinnfors.

En proposition som har små utsikter att antas av riksdagen – eller en kompromiss med de borgerliga och risk för svekdebatt. Det är regeringens alternativ i frågan om vinster i välfärden, anser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenIlmar ReepaluVinsttak i välfärden?

Ett tredje alternativ är att driva frågan i valrörelsen. Ett problem för regeringen är att opinionen å ena sidan är starkt emot att vinster hamnar i privata fickor, men att många å andra sidan är för valfrihet.

– Risken är att väljarna kan börja oroa sig för att de egna barnens förskola, eller anhörigas äldreboenden tvingas lägga ner.

– Och det är inte säkert att Socialdemokraterna vill ha den debatten, säger han till Dagens Samhälle.

På tisdagen lade regeringens särskilde utredare Ilmar Reepalu fram sitt slutbetänkande angående vinster i välfärden – och debatten tog genast ny fart. 

Det är svårt att säga hur regeringen tänker hantera välfärdsutredningen, enligt Jonas Hinnfors – om den kommer att lägga en proposition i höst, eller istället föredrar att driva frågan i valrörelsen nästa år.

– Det verkar osannolikt att något liknande utredningens förslag går igenom i riksdagen innan valet, säger han.

Om regeringen menar allvar med att försöka få till blocköverskridande överenskommelser kanske man försöker få en uppgörelse med ett eller flera borgerliga partier, som innebär kvalitetskontroller istället för en begränsning av vinsterna.

– Vill man istället ha en starkare laddning av höger/vänstermotsättningar kan man lägga fram ett förslag i höst.

Att gå de borgerliga till mötes innebär å andra sidan att partiledningen riskerar dra på sig kritik internt, och att Vänsterpartiet driver frågan i valet. Ledningen inom Socialdemokraterna har skruvat upp kritiken av vinster i välfärden efter hand, säger Jonas Hinnfors.

– När Stefan Löfven var nytillträdd som partiledare talade han mer om att välskötta företag mycket väl kunde få ta ut vinst.

– Kanske anser partiledningen att det enda sättet att hantera frågan internt är att lägga en proposition och se vad som händer.

Mycket Socialdemokraterna gjort rörande vinster i välfärden har handlat om att skjuta frågan framför sig, säger Jonas Hinnfors.

– Även Reepalus utredning har varit ett sätt att göra det.

Mycket pekar ändå på en kompromisslösning, anser Jonas Hinnfors. Men om de förhandlingarna kommer före eller efter att en eventuell proposition röstats ner är för tidigt att säga.

– En förhandling kan leda till andra fördelar för Socialdemokraterna. Om de gör eftergifter till de borgerliga kommer de att kräva annat i utbyte.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev