måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Oroväckande retorik från Sveriges finansminister

En socialdemokratisk finansminister borde veta bättre än att blanda ihop kampen mot barnfattigdom med flyktingmottagande. Det sägs ju ligga i socialdemokratins grund att stå upp för de allra svagaste i samhället – inte slå igen porten i ansiktet på dem när de kommer till oss för att be om hjälp, skriver Jorge Londoño och Petter Martinsson från Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Publicerad: 8 juni 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomMagdalena AnderssonSocialdemokraternaBarn

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) uttalade sig nyligen i Dagens Nyheter angående DN:s artikelserie om skillnader i ekonomiska förutsättningar mellan inrikes- och utrikesfödda svenskar. Helt i linje med sitt partis nyfunna retoriska strategi väljer finansministern att stoltsera kring välfärdsbyggande, som anses vara beroende av Socialdemokraternas så kallade ansvarstagande migrationspolitik.

Att arbetarpartiets strateger konstaterat att en oförlåtande inställning till dem som tvingas fly till Sverige är en nyckelfaktor för att vinna höstens val är förvisso sorgligt, men samtidigt något vi varit medvetna om under en längre tid. Det som däremot gör finansministerns uttalande särskilt oroväckande är hennes anspelning på barnfattigdomen och hennes uppenbara försök att plocka politiska poänger på bekostnad av några av samhällets allra mest utsatta.

Barnfattigdom är en allvarlig samhällsutmaning som vi måste lösa med politiska medel. Rädda Barnens Ungdomsförbund uppskattar att över 200 000 svenska barn lever i fattigdom i dag. Barn som lever i en familj som har det dåligt ställt får se sin vardag påverkad – de har exempelvis större risk för att bli mobbade och får ofta sämre resultat i skolan. Att denna grupp är så ofattbart stor är en skamfläck för det svenska samhället. Utrotandet av barnfattigdomen är någonting som vårt samhälle har råd med och det skulle vara möjligt om våra politiker bara ville. Vi efterlyser därför konkreta och kraftfulla åtgärder från regeringen.

En olycka kommer som bekant sällan ensam. I vårt arbete med utsatta barn sticker en grupp tydligt ut som särskilt drabbad av fattigdomens förbannelse – barn på flykt. Att tvingas lämna sitt hem bakom sig, och bege sig ut på den långa och farliga resan till Sverige är tyvärr en verklighet som allt för många barn måste genomlida. Dessa barn vill finansministern stänga dörren till. Varför en socialdemokratisk finansminister väljer att prioritera på detta vis är för oss en gåta. Det sägs ju ligga i socialdemokratins grund att stå upp för de allra svagaste i samhället – inte slå igen porten i ansiktet på dem när de kommer till oss för att be om hjälp.

Rädda Barnens Ungdomsförbund finns till för att stå upp för de barn som inte kan göra det själva. Vi är en röst för alla de marginaliserade och nedtystade barn som, av olika anledningar, i vanliga fall inte kommer till tals i det offentliga rummet. Vi har under lång tid observerat den politiska utvecklingen med stor oro.

Politiker på båda sidor om blockgränsen ser möjligheten att utöka sin egen maktbas genom att bedriva populistisk och invandringskritisk politik. Det dessa politiker inte förstår, är att de som drabbas hårdast av deras skamlösa röstfiske är dem som är i absolut störst behov av hjälp. Vi kan inte vända ryggen till mot barn som kommer till Sverige och en finansminister borde veta bättre än att blanda ihop kampen mot barnfattigdom med flyktingmottagande.

Jorge Londoño, förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

Petter Martinsson, förbundsstyrelseledamot Rädda Barnens Ungdomsförbund, B. Sc. Business & Economics Handelshögskolan, B. Sc. Statsvetenskap med inriktning säkerhetspolitik och krishantering Försvarshögskolan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev