Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Orimligt att sätta tak i asylpolitiken

Piskande hav, aggressiv gränsbevakning och färder under lastbilar och tåg. Vägen till Sverige är en hinderbana på liv och död, med målet att få sin sak rättssäkert prövad. Det sista människor på flykt behöver är fler hinder på vägen och ytterligare motstånd när de väl kommit fram.

Publicerad: 7 maj 2018, 08:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialdemokraterna vill avskräcka genom att göra själva mottagandet kallt och ovälkomnande.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAsylsökandeStefan Löfven

Socialdemokraterna har just lagt fram 14 förslag för en mer restriktiv flyktingpolitik. “Asylrätten gäller”, säger Stefan Löfven. Han vill inte sätta en siffra för hur många som ska få söka asyl. Helene Fritzon uttrycker sig tydligare. Hon tycker att de 27000 som beviljades asyl förra året var för många, och att 14000 hade varit en volym att föredra. Åtgärderna beskrivs som nödvändiga för att kunna behålla asylrätten.

Problemet är bara det att en regering inte kan besluta hur farligt kriget i Afghanistan är. De kan inte lagstifta att högst 14000 flyktingar riskerar livet i sitt hemland. Det är inte situationen i Sverige, utan situationen i omvärlden, som avgör hur många som får asyl här. I alla fall om vi ska värna asylrätten.

Vi sätter inget tak för hur många bränder som brandkåren får släcka varje år, eller hur många ambulanser våra sjukhus får skicka ut. Precis lika orimligt är det att resonera om antal i asylpolitiken. Det är skyddsbehovet hos den asylsökande som avgör, och varje enskilt fall bedöms för sig. Annars finns det ingen rättssäkerhet att tala om.

Detta vet såklart Socialdemokraterna. Den som ändå vill tumma på asylrätten måste ta till andra medel. Ett sätt att minska antalet uppehållstånd är att hindra folk från att ens ta sig hit och ansöka, med stängda flyktvägar och hårda gränskontroller. Ett annat sätt är att göra själva mottagandet så kallt och ovälkomnande att människor hellre söker sig någon annanstans. Socialdemokraternas 14 förslag är en blandning av dessa metoder.

Förslagen har med rätta väckt stor upprördhet, även inom det egna partiet. Rätten till asyl ska inte vara ett pris vi ger den som lyckas ta sig igenom en livsfarlig hinderbana följt av en avhumaniserande asylprocess. Att få skydd från krig och förföljelse är en mänsklig rättighet.

Vill Socialdemokraterna på riktigt ta ansvar i asylpolitiken, då borde de istället se till att resan hit blir säkrare och enklare. Idag tvingas folk att anlita människosmugglare, vilket är både dyrt och farligt, för att ens ha en chans att få söka asyl i Sverige. Ge människor möjlighet att söka asyl på ambassad, och avskaffa transportörsansvaret så att det går att flyga hit.

Den som vill söka asyl i Sverige ska garanteras en rättssäker bedömning, med möjlighet att leva ett värdigt liv såväl under som efter den processen. Ingenting annat går att försvara.

Socialdemokraterna säger sig bedriva en ansvarsfull flyktingpolitik. Frågan är bara vem de tar ansvar för. Det är i vart fall inte för människor på flykt.

Lovisa Johansson, kandidat kommunfullmäktige Uppsala (Fi)

Erik Svensson, kandidat kommunfullmäktige Uppsala (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev