Demokrati
Orimligt att regeringen går vidare med vedspisförbud
Regeringen har, än en gång, gått för långt i sin regleringsiver – denna gång i samband med EU:s nya ekodesigndirektiv. Förslaget om en skrotningspremie för vedspisar stoppades, men förbudet om att kunna åter- och nyinstallera en gammal vedspis eller kamin kvar. Alliansen ska agera tillsammans för att stoppa regeringen, skriver fyra riksdagsledamöter.
Publicerad: 26 april 2018, 12:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vedspisar kan stärka hushållens krisberedskap. Foto: blinow61/Colourbox
Den 1 juli träder de nya reglerna för rumsvärmare i kraft fullt ut. Reglerna innebär strängare utsläppskrav för bland annat vedspisar och braskaminer. Det här är en reglering som innebär förändringar för producenter av rumsvärmare som ska anpassa sina produkter till de hårdare kraven.
Den nya regleringen bygger på EU:s ekodesigndirektiv som ska implementeras i EU-ländernas lagstiftning. Däremot kommer den svenska implementeringen av EU-direktivet innebära att även begagnatmarknaden av vedspisar och braskaminer i praktiken kommer omfattas av de nya utsläppskraven.
Regeringen har i detta, som så ofta i andra frågor, valt att gå väsentligt än vad EU-direktivet kräver. Boverket som arbetat fram det nya regelverket är tydliga med att förslaget är mer långtgående än vad som kommer att implementeras i många andra EU-länder, även om regeringen själv inte har förmått att erkänna detta.
Ekodesigndirektivet syftar enbart till att sätta hårdare utsläppskrav för nya produkter på marknaden. Regeringen har dock valt att se till att de nya utsläppskraven även gäller för begagnade rumsvärmare som ska åter- eller nyinstalleras. Regeringens önskan om att införa en skrotningspremie för gamla vedspisar och kaminer drogs tillbaka efter ett massivt motstånd i bland annat sociala medier.
Det är välkommet att regeringen inte gick vidare med det förslaget och lyssnade på kritiken. Dock står förbudet om att kunna åter- och nyinstallera en gammal vedspis eller kamin kvar. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Boverket har försökt tona ner kritiken genom att hävda att det troligen kommer finnas möjlighet att göra undantag för vissa av de begagnade produkterna. En färsk undersökning visar dock att kommunerna, som fungerar som tillsynsmyndighet för det kommande regelverket, tolkar det nya regelverket på ett sätt som i praktiken omöjliggör nyinstallation eller återinstallation.
Att förbjuda möjligheten att åter- och nyinstallera gamla rumsvärmare innebär inte bara en betydande kostnad för hushållen, utan är också något som går emot den uttalade ambitionen av regeringen att stärka hushållens krisberedskap. Samtidigt är det viktigt att betona att det här är ett förbud som träffar ett tillbehör i många fastigheter som har ett stort kulturellt och historiskt värde.
Nya, tunga skattepålagor och en omfattande regleringsiver har präglat Löfvens tid som statsminister och har slagit hårt mot hushåll, tillväxt och landsbygd. Alliansen agerar nu tillsammans i riksdagens civilutskott för att stoppa regeringens förbudsiver. Det måste även i framtiden kunna vara möjligt att installera en begagnad rumsvärmare i sitt hem.
Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot (M)
Ola Johansson, riksdagsledamot (C)
Lars Tysklind, riksdagsledamot (L)
Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot (KD)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.