Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Orimligt att chockhöja sina egna arvoden”

På Lidingö vill de styrande partierna chockhöja sina egna kommunalrådsarvoden. Frågan om majoritetsstyrens möjlighet att själva bestämma över sina egna arvoden ställs alltså på sin spets. Här saknar det politiska systemet spärrar och risk finns för demokratisk blindhet.

Publicerad: 30 november 2018, 12:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Christian Kinnunen, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) föreslår en höjning av sitt arvode på runt 22 000 kronor till 108 000 kronor i månaden. En höjning som för många motsvarar en hel månadslön. För de övriga tre kommunalråden föreslås höjningar på 16 000 kronor till 81 000 kronor i månaden. Dessutom skapar majoriteten ett femte ”dolt kommunalråd” genom att ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden får en heltidsersättning på 49 000 kronor – en höjning med 39 000 kronor jämfört med förra mandatperioden.

Innan valet propagerade Moderaterna för effektivisering av stadens organisation, men tydligen gällde det inte den politiska delen som nu sväller. De föreslagna höjningarna står inte på något sätt i proportion till varken Lidingös storlek eller utmaningar som en välbärgad kranskommun. Om majoriteten, som består av Moderaterna, Lidingöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna står fast vid sitt förslag kommer Lidingö med 47 000 invånare ha den kommunstyrelseordförande som tjänar mest i Stockholms län, med enda undantaget Stockholms Stad som med sina 960 000 invånare har en något högre arvodering. Vi anser att det är helt orimligt.

I det svenska politiska systemet finns få spärrar för vad en majoritet kan göra när det gäller att besluta om sina egna och oppositionens arvoden. Det regleras framförallt genom välvilja, en demokratisk grundsyn och risken att hamna i opposition efter nästa val. Eller i blåsväder. I kommuner med ett långvarigt dominerande parti minskar förståelsen för oppositionen och risken för demokratisk blindhet och genvägar i de demokratiska processerna ökar.

I detta fall kringgås majoritetens arvodesberedning som är vald för att justera ersättningar till politikerna. Att sätta sina egna arvoden i stället för att låta andra förtroendevalda besluta vilka nivåer som är rimliga för kommunalråden är ett tydligt tecken på demokratisk blindhet. Mest önskvärt är att partierna kommer överens om ersättningar innan valet för att undvika att det blir en kohandel i majoritetsförhandlingar eller att det ger några få personer möjlighet att sätta egna höga arvoden.

Vi i Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att arvoden ska vara återhållsamma för att skapa förtroende för politiken. Lidingö ska ligga lågt i kostnader för de bäst betalda politikerna, minska antalet kommunalråd (i dag fyra) och absolut inte ha några lönehöjningar på 25 procent.

Förslaget på höjda arvoden kommer att kosta Lidingös skattebetalare 2 miljoner kronor per år. Skattepengar som skulle kunnat göra betydligt bättre nytta i kommunens verksamheter. När Lidingös majoritet samtidigt sänker skatten med 20 öre, lägger en procents besparingar på alla verksamheter inklusive skola och omsorg och hotar idrottsföreningar med höjda kostnader sänder det mycket märkliga signaler.

Det är klart att Lidingöbor blir upprörda och undrar vad som händer i stadshuset. Det undrar vi också. Kommunalrådet Carl Johan Schiller (KD) påstår i DN att de genom sina högre arvoden nu kommer undvika dåliga beslut. Vi uppmanar kommunalråden; ni har redan nu chansen att undvika ett dåligt beslut genom att backa från ert förslag på chockhöjda kommunalrådsarvoden.

Patrik Buddgård, gruppledare Centerpartiet Lidingö

Daniel Larson, gruppledare Socialdemokraterna Lidingö

Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet Lidingö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev