Demokrati
Orimliga förseningsavgifter för glömska bilägare
Hittills har 1,2 miljarder kronor betalats i försenings- och tilläggsavgifter till trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Såväl Skatteverket som Transportstyrelsen har påpekat det olämpliga i en tilläggsavgift som i alla andra sammanhang skulle bedömas som ocker, men varken sittande eller föregående regering har tagit till sig av kritiken.
Publicerad: 29 mars 2018, 11:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
RegeringenTransportstyrelsenSkatteverketTransporterBudgetBudgetförhandlingGöteborgStockholmOm du som bilägare missar eller glömmer att betala trängselavgiften i Stockholm eller Göteborg, måste du betala en tilläggsavgift på 500 kronor oavsett hur stor eller liten trängselskatten är. Det innebär att om du missar att betala en trängselskatt på 9 kronor, blir tilläggsavgiften över 5000 procent!
Ska du ut och resa i påsk och passerar Motala- eller Sundsvallsbron kostar det 5 till 9 kronor, missar du inbetalning är tilläggsavgiften ”bara” 300 kronor, men påslaget kan ändå bli 6000 procent.
Det är kanske inte märkligt att det förekommer polisanmälningar om ocker och bedrägeri mot Transportstyrelsen för påförda tilläggsavgifter.
Staten får in över 200 miljoner kronor per år på tilläggsavgifterna. Sedan starten har 1,2 miljarder kronor betalats i försenings- och tilläggsavgifter till trängselskatt i Stockholm och Göteborg.
Såväl Skatteverket som Transportstyrelsen har för både sittande och föregående regering påpekat det olämpliga i en tilläggsavgift som i alla andra sammanhang skulle bedömas som ocker.
En statlig utredning föreslog redan 2013 att reglerna skulle ändras så att en förseningsavgift på rimliga 100 kr skulle tas ut vid för sen betalning. Om betalning då inte sker, skulle en tilläggsavgift om 500 kronor tas ut. Sedan dess har inget hörts från regeringen i frågan.
Tilläggsavgiften är ett ofta återkommande ämne i motioner och frågor i riksdagen. Men oavsett vilket parti finansministern tillhör, saknas viljan att sänka tilläggsavgiften.
Nuvarande finansminister Magdalena Andersson svarade i december 2016 på en skriftlig fråga om sänkt tilläggsavgift:
”Medel motsvarande intäkterna från trängselskatten, inklusive intäkter från tilläggsavgifter, går till angelägna infrastruktursatsningar. Om tilläggsavgiften skulle sänkas så innebär det att andra pengar måste skjutas till inom ramen för trängselskattesystemet. Det handlar då om ökad upplåning eller om höjningar av trängselskatten.”
Man kan alltså konstatera att staten i sin budget har räknat med försenade och missade inbetalningar av trängselskatten. Motormännen har länge framfört kritik mot tilläggsavgifterna. Det är orimligt att de är så höga, de borde stå i proportion till det debiterade beloppet och en påminnelse borde skickas ut innan.
Nu har frågan om tilläggsavgifterna åter aktualiserats efter nya rutiner från Transportstyrelsen som har gjort att 20000 bilägare har missat fakturan på tilläggsavgifterna, vilket sammanlagt har lett till ytterligare 10 miljoner kronor i tilläggsavgifter.
Motormännen anser att det är hög tid att passa på att se över tilläggsavgifterna. Menar regeringen allvar med en ansvarsfull transportpolitik, som medborgarna har förtroende för, bör den redan i vår lägga ett skarpt förslag till riksdagen med en förändring av systemet.
Inför en påminnelseavgift med en skälig nivå, innan tilläggsavgiften tas ut, i enlighet med förslaget från den statliga utredningen 2013.
Dessutom borde regeringen nu passa på att se över differentierade trängselskatter för fordon med olika drivlinor, för att på så sätt påskynda introduktionen av de utsläppssnålaste fordonen i Göteborg och Stockholm.
Heléne Lilja, kommunikationschef, Motormännens Riksförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.