söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Öppet brev till dig som är nyvald politiker

Nu lämnar jag politiken efter 28 år. Till dig som är nyvald vill jag skicka med några konkreta råd om ditt nya förtroendeuppdrag. Ytterst handlar det om att det nu är du som bär ansvaret för vår demokrati på dina axlar.

Publicerad: 16 september 2014, 03:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikFörvaltningFörtroendevalda

I och med den nya riksdagens öppnande den 29 september lämnar jag riksdagen och för första gången på 28 år uppbär jag inget offentligt förtroendeuppdrag. Under dessa år har jag bland annat varit kommunfullmäktigeledamot i 20 år och riksdagsledamot i 16 år.

I och med valet har många nya ledamöter valts in i våra demokratiska församlingar. Utifrån mina erfarenheter så vill jag skicka med några reflektioner till er som nu för första gången bär ansvaret för vår demokrati på era axlar.

Glöm aldrig bort att det är ett förtroendeuppdrag, inte ett jobb. Inte ens om du får förmånen att utöva uppdraget på heltid. Du har getts ett uppdrag av väljarna för en bestämd tid, du har det till låns och måste göra ditt bästa för att representera dina väljare under den tiden. Ödmjukhet och respekt är ett par ledord för hur uppdraget bäst utövas, gentemot både väljare och andra förtroendevalda.

Försök inte att behärska alla politikområden, åtminstone inte från början. Fokusera på ett eller ett par ämnen och se till att bli kunnig inom det samt att alltid vara mycket väl påläst. Om du är det kommer du snart erhålla respekt från din omgivning och bli tongivande när din partigrupp ska ta ställning i ”dina” frågor. Var tydlig och saklig när du deltar i diskussioner och debatter. Rygga inte tillbaka för argument i stil med att ”så har vi aldrig gjort förr”.

Förhoppningsvis har du en vision om hur det ideala framtida samhället borde se ut och fungera, enligt din mening. Glöm aldrig bort den visionen och ha den alltid på näthinnan i ditt politiska arbete. Inför att du ska ta ställning i en fråga så ska du fråga dig själv vilket vägval som leder närmare din vision. Var beredd att vara pragmatisk vad gäller vägen framåt, så länge den leder i rätt riktning.

Glöm inte bort att du är dina väljares ombud. Lyssna på vad de har att säga och försök att besvara deras frågor efter bästa förmåga. Var tillgänglig för dina väljare. Olika intressen, som till exempel fackförbund, branschorganisationer, företag och föreningar, kommer att höra av sig för att framföra önskemål om vilken politik som borde föras. Det är fullt legitimt att lyssna på deras synpunkter eftersom att även de på olika sätt företräder väljarna och viktiga samhällsintressen, men granska deras argument noga.

Du kommer att träffa på många kompetenta och skickliga tjänstemän. Deras roll är att ta fram underlag inför beslut och sedan verkställa besluten. Liksom du tjänar väljarna ska tjänstemännen tjäna er förtroendevalda. Respektera och ta del av deras kompetens och kunskap, men acceptera inte någon tjänsteman som försöker driva en egen politisk agenda.

Politik handlar ofta om att prioritera. Skatteintäkterna är en begränsad resurs och bör användas där de gör bäst nytta för medborgarna. Fråga dig själv om det är värt att bygga en ny fotbollsarena när eleverna inte går ut grundskolan med gymnasiebehörighet eller om det är värt att våra äldre får hålla tillgodo med uppvärmd frysmat för att ni istället vill anlägga ett äventyrsbad. Ofta pratar man om ”investeringar” i kommuner och landsting, tänk på att sådana syftar till att ge vinst i någon form. Efterfråga alltid vilken vinst man räknar med. Det är inte ovanligt att kostnaden för budgeterade ”investeringar” är underskattade inför att beslut ska fattas, ifrågasätt därför kalkylerna och följ noga upp kostnadsutvecklingen.

Demokratin är inte för en gång given. Den måste vinnas varje dag. Alla ni som nu bär väljarnas förtroende måsta tänka på att vårda, vidmakthålla och vinna demokratin varje dag. Slå vakt om vår yttrandefrihet, mötesfrihet, pressfrihet och andra grundläggande fri- och rättigheter som vår demokrati vilar på. Acceptera aldrig brott mot våra demokratiska spelregler eller att någon utsätter dig för brott på grund av ditt demokratiska uppdrag.

Jag önskar alla er nya förtroendevalda lycka till i ert uppdrag. Det är viktigt och ni är värda all respekt för att ni valt att ta ansvar för vår demokrati.

Gunnar Axén, avgående riksdagsledamot (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev