Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Önskemål: Starkare statlig närvaro i Kronoberg

Kronoberg har många kvaliteter som gör att företag etablerar sig och befolkningen ökar. Vi är den näst starkaste IT-regionen i Sverige. Vi har ett starkt teknikkunnande och ett dynamiskt universitet som lockar studenter från hela världen. Och vi har en outnyttjad potential när det gäller att hysa statliga verk.

Publicerad: 16 juni 2016, 09:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har förslag på ett antal statliga verk som vi tror skulle kunna utvecklas väl i den miljö och med den kompetens Kronoberg kan erbjuda, skriver representanter för regionen. Foto: Mats Samuelsson.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterRegionerJobbKommunerHögskolan

Kronoberg har lägst andel statliga arbetstillfällen i landet. Med detta som utgångspunkt inleder vi nu en dialog med regeringen kring vilka statliga verk som skulle kunna utvecklas på ett bra sätt och bidra till regional utveckling genom att hamna i vår region. I denna dialog för vi fram verk inom två kluster, utbildning och digitalisering.

Kronoberg är en dynamisk region där vi hanterar utmaningar genom att samverka. Vår starka industribakgrund har gjort oss till en IT-region. Med innovativa företag, en drivande offentlig verksamhet och ett universitet som aktivt deltar i den regionala utvecklingen förknippas Kronoberg i dag med förnyelse och kreativitet. På arbetsmarknaden skulle dock möjligheterna för flera högutbildade grupper kunna varit betydligt bättre genom en starkare statlig närvaro. Genom historiskt sett låga arbetslöshetstal har Kronoberg inte tidigare kommit på tal vid lokalisering av statlig verksamhet. Detta har lett till att vi i dag ligger lägst i landet, för att komma upp på ett riksgenomsnitt bör över 2 000 statliga jobb tillkomma.

Statskontoret har i en färsk rapport beskrivit vilka faktorer som är kritiska för att en flytt ska ge positiva effekter för den verksamhet som flyttas och för den region som ska hysa den. Här lyfts vikten av en kritisk massa. Geografiska kluster av myndigheter kan skapa regionala arbetsmarknadseffekter och underlätta myndigheternas kompetensförsörjning.  Närvaron av universitet och högskolor är en grund för myndigheternas kompetensförsörjning. För att den statliga verksamheten ska utvecklas bör myndigheten också kunna dra nytta av de lokala styrkorna i näringslivet.

Linnéuniversitetet är i dag ett komplett lärosäte med en stark koppling till samhällets utveckling och behov. Här finns spetskompetens och styrka inom teknik och IT. Även i regionens näringsliv finns ett starkt kunnande inom IT, teknik och säkerhet. Universitetet har en särställning när det gäller pedagogisk utbildning och har en av landets bredaste lärarutbildning och en framgångsrik forskningsverksamhet kopplad till denna. Ett verk som beror av dessa kompetenser skulle inte bara kunna ha en trygg kompetensförsörjning utan också bidra till att fler kan vara kvar i regionen efter avslutad utbildning.

Med utgångspunkt i vikten av kluster och en kritisk massa samt koppling till universitet och näringsliv ser vi ett antal myndigheter som särskilt intressanta för etablering i Kronoberg. Inom utbildningsområdet ser vi bland annat Statens Skolverk, Statens Skolinspektion och Universitet- och högskolerådet som särskilt intressanta. Inom säkerhet och digitaliseringsområdet ser vi bland annat Post- och Telestyrelsen och Datainspektionen som intressanta. Vi tror att hela eller delar av dessa verk skulle kunna utvecklas väl i den miljö och med den kompetens Kronoberg kan erbjuda.

Med detta som ingångsvärde välkomnar vi nu en dialog med regeringen kring hur vi kan bidra till att utveckla statens verksamhet och få en positiv effekt på den regionala utvecklingen genom en ökad statlig etablering i Kronoberg.

Anna Fransson, regionstyrelsens ordförande (S), Region Kronoberg

Stephen Hwang, rektor Linnéuniversitetet

Ingemar Almkvist, kommunstyrelsens ordförande (S) Älmhult

Kristina Alsér, landshövding, Länsstyrelsen Kronobergs län

Bo Frank, kommunstyrelsens ordförande (M) Växjö

Per Ribacke, kommunstyrelsens ordförande (S), Alvesta kommun

Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande (KD), Markaryds kommun

Monica Widnemark, kommunstyrelsens ordförande (S), Lessebo kommun

Åke Carlsson, kommunstyrelsens ordförande (C) Uppvidinge

Mikael Jeansson, kommunstyrelsens ordförande (S), Tingsryds kommun

Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande (M), Ljungby

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev