tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Omskakande brist på empati i tiggeridebatten

Förmyndande tillrop här om att ”tiggarna” borde åka hem och jobba är totalt meningslösa och till noll hjälp. Ett förbud här skulle bara försämra deras situation ytterligare. I stället för repressiva åtgärder behövs en genomtänkt strategi. Bristen på empati i diskussionerna om tiggeriförbud är omskakande.

Publicerad: 11 januari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att stanna hemma i den totala arbetslösheten är ett sämre alternativ för många som kommer hit, skriver Thomas Hammarberg.


Ämnen i artikeln:

EUMänskliga rättigheterTiggeriförbud

Debatten om ”tiggarna” blossar upp med jämna mellanrum. Strax före jul kom en signal från statsministern om att ett förbud mot tiggeri måste övervägas, alternativt införa en ordning med särskilda tillstånd. Liknande förslag hade tidigare kommit från Moderaterna som också förordat lokala förbud. Sverigedemokraterna var förstås långt tidigare ute med populistiska krav av den typen.

Motargumenten har mest kommit från ideella organisationer inom civilsamhället, grupper som arbetar för mänskliga rättigheter. Desto viktigare var inlägget i Dagens Nyheter nyligen av kommunstyrelsens ordförande i Göteborg (S), Ann-Sofie Hermansson. Hon stämplade förslagen om förbud som principlös plakatpolitik som möjligen skulle påverka symtomet tiggeri, men inte tackla det verkliga problemet.

Hon påpekade att det faktiskt görs insatser mot den diskriminering och den misär som utgör orsakerna till varför EU-medborgare – de flesta romer – kommer hit från Rumänien och Bulgarien. Betydligt mer skulle kunna göras i direkt samarbete med krafter i hemländerna och genom att påverka EU-systemet till mer effektiva initiativ.

Svenska frivilligorganisationer gör viktiga insatser i de berörda länderna. Också här hemma arbetar de för att skydda dessa utsatta människors rättigheter. Ett gott samarbete har utvecklats i flera kommuner mellan de lokala myndigheterna och sådana organisationer.  Länsstyrelsen i Stockholm har kommit igång med sin uppgift att samordna kommunernas positiva arbete.

Parallellt med dessa konstruktiva ansträngningar, fortsätter således de partipolitiska utspelen om förbud av olika slag. Bristen på empati i de diskussionerna är omskakande för oss som varit i kontakt med utblottade besökare. En hel del av oss har också varit i deras hemländer och konkret sett deras situation där. Den är mycket svår.

Förmyndande tillrop här om att de borde åka hem och jobba är totalt meningslösa och till noll hjälp. De som kommer hit vet varför de gör så; de har sina skäl. Det handlar om nödtvång; de kan inte försörja sina barn hemma; de vill helst ta ett, åtminstone tillfälligt, jobb; och när det inte fungerar återstår bara att samla pantburkar – och att tigga. Att stanna hemma i den totala arbetslösheten har varit ett sämre alternativ.

Ett förbud här skulle bara försämra deras situation ytterligare. I stället för repressiva åtgärder behövs en genomtänkt strategi. Vi säger alla, med rätta, att den långsiktiga, hållbara lösningen måste vara att deras rättigheter skyddas i hemländerna. Det finns vissa positiva tecken, åtminstone i Rumänien. Men alltjämt är klassklyftorna avgrundsdjupa och fördomarna mot romer allestädes närvarande. Ett svenskt förbud skulle förstås bli ett stöd till den antiziganistiska propagandan.

Det kommer att ta viss tid innan mer djupgående framsteg görs i hemländerna och behovet att söka försörjning utomlands därmed avtar. Under den övergångstiden: hur bemöter vi dem som kommer hit?

För oss som engagerat oss är svaret självklart: att vi bör se dessa människor som medmänniskor med mänskliga rättigheter - inte som ett störande inslag i stadsbilden.

Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev