tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Om vi inte aktar oss är det vi som tystas en dag”

Hundratals personer vandaliserade den omtalade SD-reklamen i tunnelbanan. Ett skrämmande beteende - för om yttrandefriheten inte kan garanteras för de mest obehagliga åsikterna kan den så småningom inte garanteras alls, skriver Aleksandra Boscanin, borgerlig debattör.

Publicerad: 5 augusti 2015, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är kontraproduktivt att riva ned SD:s kampanj, skriver Aleksandra Boscanin, borgerlig debattör. \

Foto: Pi Frisk, TT


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaYttrandefrihet

Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj har väckt många upprörda känslor, med all rätt.

Det fina med yttrandefrihet är att den ger oss rätt att bemöta de åsikter vi finner osmakliga och obehagliga på samma sätt som de yttrats, med ord. Under tisdagskvällen var det tyvärr många som tog lagen i egna händer i stället för att använda just ord. Filmer som florerar på nätet visar hur hundratals personer tar sig friheten att vandalisera de omtalade reklamaffischerna.

Detta är ett kontraproduktivt beteende för den som vill minska Sverigedemokraternas stöd i opinionen, men framförallt visar det på en skrämmande syn när det kommer till vilka åsikter som ska få yttras.

Allt fler verkar tycka att det är okej att försöka tysta sina meningsmotståndare så länge de har tillräckligt vidriga åsikter. Gårdagen var bara ett av många exempel på det. Dessa antidemokratiska tendenser måste upphöra.

Det är inte upp till någon av oss att bestämma vilka åsikter som är godkända att yttras, hur vidriga vi än må finna dem. Om vi inte aktar oss för att försöka tysta andra kommer vi själva en dag vara de som blir tystade.

Kompromissar vi med yttrandefriheten faller nämligen poängen med såväl den som med demokratin; att alla ska inkluderas. Det finns inga undantag. Den dagen vi börjar göra undantag lever vi inte längre i en demokrati utan i en orwelliansk dystopi och gårdagen var ett smakprov på det sistnämnda.

Det är lätt att stå upp för yttrandefriheten när det gäller de åsikter man själv finner rumsrena, svårare när det rör de man finner vidriga. Men om yttrandefriheten inte kan garanteras för de mest obehagliga åsikterna kan den så småningom inte garanteras alls.

Jag vill leva i ett samhälle där obehagliga åsikter blir ifrågasatta. Inte med våld, hot eller vandalism utan på samma sätt som dessa åsikter yttrats, med ord. Det är så vi upprätthåller ett demokratiskt samhälle och det är så vi minskar den polarisering som bidrar till populistiska partiers framgångar.

LÄS MER: ”Vi har ett stort problem med ett rasistiskt parti”.

Aleksandra Boscanin, liberal debattör aktiv i Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev