Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Om sanningen ska fram behövs inte Aftonbladet

I Aftonbladet (26/12) fabulerade Anders Lindberg på ledarplats att det skulle ligga en konspiration bakom Dagens Samhälles granskning av Caremaskandalen. Att kapitalet har tidningen i sitt ledband. Att vi är köpta lakejer. Förtalet är grovt, och måste därför bemötas.

Publicerad: 3 januari 2013, 14:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I vår tid sprids lögner snabbt i medierna och på nätet. En som aktivt sprider oriktiga påståenden är ledarskribenten Anders Lindberg på Aftonbladet, nu senast i artikeln Carema gör som klimatförnekarna.

Eftersom Dagens Samhälle visat att sanningen om Carema, äldrevården och vinster i välfärden är långt mer nyanserad än vad enkelspåriga demagoger önskar sig, har tidningen blivit en måltavla för Aftonbladets ledarredaktion.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) äger Dagens Samhälle. Tidningens roll är att, oberoende av ägaren, bevaka den offentliga sektorn och med ett sakligt perspektiv granska hur välfärden bedrivs, oavsett vem som utför uppdraget.

I Dagens Samhälles styrelse sitter Håkan Sörman (vd, SKL), Julia Branting (stabschef i Malmö, utsedd av S), Henry Sténson (kommunikationskonsult, utsedd av M) samt Anna Serner (vd Filminstitutet, fd vd Tidningsutgivareföreningen).

I motsats till Anders Lindbergs fantasier har ingen i styrelsen någonsin lagt sig i det redaktionella arbetet. Det finns inget “pr-maskineri” som vi är en del av. Däremot en myt, som skapades av DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz. I ett surmagat uppkast i tidningen Resumé drog hon till med att “det går inte att utesluta att Dagens Samhälle har fått betalt av Carema”. Om något var ett billigt pr-trick, så var det Herlitz oblyga försök att vrida bort intresset från DN:s journalistiska haveri.

Orsaken var att Dagens Samhälle, precis som sjuksköterskefackets tidning Vårdfokus, avslöjat att DN:s artiklar inte höll streck. Vi gick igenom alla offentliga handlingar i ärendet. Vi lät även Koppargårdens personal och kommunens äldreförvaltning komma till tals. Sköterskorna kände sig orättvist anklagade för vanvård. Ingen hade velat lyssna på dem. Plötsligt var bilden inte längre svart-vit.

Allmänheten fick i DN aldrig veta hur en djup yrkeskonflikt mellan inhyrda läkare och sjuksköterskor hotade patientsäkerheten för de gamla på boendet. DN lät sig manipuleras, granskade inte sina källors motiv, hade fel i centrala sakfrågor och tog ensidigt parti för en sida - de inhyrda läkarna - i de medicinska konflikterna på Koppargården.

Anders Lindbergs teknik är obehagligt lik skribenternas på Avpixlat. Urvalet är skevt och helheten ointressant. Texterna skummar av ideologisk fradga. Han problematiserar inte, går aldrig på djupet. Det tragiska med Anders Lindberg som skribent är att han medvetet underblåser hat och fördomar.

Men för de som vill veta finns det gott om allsidig information. Prova till exempel att läsa den 140-sidiga rapporten Vanvård och pressetik (Timbro). Man kan ta del av faktarikt material från fackförbundet Kommunal liksom SKL. Allt som publicerats hos oss går att läsa på dagenssamhalle.se/carema.

Den som vill kan alltså skaffa sig underlag för en mer nyanserad ståndpunkt. För om sanningen ska fram om Carema-skandalen behövs andra röster än Aftonbladet.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev