Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Olika förutsättningar för begravningsverksamheten

Förutsättningarna för att bedriva begravningsverksamhet är olika runt om i landet. Om begravningsavgiften ska utjämnas, men inte de som har de lägsta avgifterna ska vara med och hjälpa till ökar klyftorna istället för att minska.

Publicerad: 27 mars 2013, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Det gläder mig att Mats Larsson (i en debattartikel i Dagens Samhälle 18 mars) och ärkebiskopen är överens om att regeringens förslag om enhetlig begravningsavgift inte borde införas, även om argumenten skiljer sig åt.

Stockholm är landets största kommun. Där samlas många människor med en sammantaget hög skattekraft på en liten yta och med få begravningsplatser. Förutsättningarna för att reducera begravningsavgifterna överstiger vida glesbygdskommunens, som med sina stora avstånd, lägre antal invånare och många kyrkogårdar inte har samma möjlighet att hålla nere kostnaderna för verksamheten. Då hjälper det inte hur mycket man än effektiviserar den.

Förutsättningarna för att bedriva begravningsverksamhet är olika i landet. Det finns en poäng i att vi hjälps åt. Men då måste alla vara med och dela på kostnaderna annars är det liksom ingen idé. Om begravningsavgiften ska utjämnas, men inte de som har de lägsta avgifterna ska vara med och hjälpa till ökar klyftorna istället för att minska. Om Stockholm inte är med i utjämningssystemet från början blir förslaget kontraproduktivt. Då motverkar regeringen sitt eget syfte.

Levi Bergström, 1:e vice ordförande i Kyrkostyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Utjämningssystemet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev