Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Ohederlig beskrivning av Agenda”

Agenda hittar inte på formuleringar och siffror, utan håller sig till Brottsförebyggande rådets skrivningar ur rapporten 2005, svarar redaktionens ansvariga utgivare och projektledare.

Publicerad: 20 januari 2017, 14:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mattias Karlsson (SD) fick inte stå oemotsagd i Agenda, utan bemöttes av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Foto: Johan Fredriksson


Ämnen i artikeln:

MedierKriminalitetSverigedemokraternaBrottsstatistik

REPLIK Juristen Per Holfve gör i artikeln SVT lät SD trolla med brottsstatistiken en märklig beskrivning av Agendas inslag i söndags – att redaktionen skulle vara språkrör för dåligt underbyggda åsikter och föra fram ovetenskapligt dravel.

I en del av söndagens Agenda fokuserades på frågan om det är relevant eller inte att Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ska göra en ny undersökning om utlandsfödda är överrepresenterade när det gäller misstänkt brottslighet.

Den som inte sett programmet men läser Holfves artikel kan missledas att tro att Agendaredaktionen hittat på formuleringar och siffror när vi tvärtom var noga med att hålla oss till BRÅs egna skrivningar ur rapporten från 2005. Holfve ger också ett intryck av att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson oemotsagd fick föra fram argument i programmet. Inte ett ord om att professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki var med och bemötte Karlsson.

Även i reportaget som föregick studiodiskussionen fanns röster som vill ha en ny BRÅ-undersökning och dom som inte tyckte att det finns något som helst sådant behov. Agendaredaktionen förutsåg att söndagens inslag skulle väcka debatt. Därför publicerade vi på eftermiddagen samma dag en förklarande text som skulle tydliggöra varför vi lyfte frågan.

Vi trodde att det skulle räcka för att undvika missförstånd runt vår sändning men så verkar tyvärr inte vara fallet. För den som vill bilda sig en egen uppfattning går programmet att se på SVT Play.

LÄS OCKSÅ: SVT kallar min kritik ohederlig - döm själva! 

Eva Landahl, ansvarig utgivare Agenda

Mikael Pettersson, projektledare Agenda

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev