Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Oacceptabel förvaltning av den svenska vargstammen

Att Naturvårdsverket inte tillåter vargjakt i vinter är ett hårt slag mot alla människor som tvingas att leva med vargens negativa påverkan. Vi tvingas se på när myndighetens beslut kommer att dränera tilliten till myndigheternas förmåga att förvalta vargstammen, skriver företrädare för Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund.

Publicerad: 8 juni 2018, 14:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Riksdagen

Vargstammen minskar i Sverige. Den skandinaviska populationen minskar däremot inte, eftersom stammen ökat i motsvarande grad i Norge.
Naturvårdsverket skriver att vargstammen ligger under de 300 som en forskargrupp har lagt fast som minsta antal och som Naturvårdsverket menar att Högsta förvaltningsdomstolen (HFD har slagit fast i dom. Inget av detta stämmer.

Forskargruppens vetenskapliga bedömning handlar om den Skandinaviska populationen, som enligt dem ska vara 340 vargar. Vargstammen var enligt senaste beräkningen 410 vargar, alltså långt över vad som krävs. HFD har inte heller gjort någon vetenskaplig bedömning, de refererar bara till att stammen ligger över den vetenskapliga nivån, 340 vargar. Hur dessa 340 vargar ska vara fördelade inom Skandinavien är inget som forskare ska bestämma. Det är en fråga för våra politiska företrädare. Riksdagen har beslutat att 170-270 vargar är minimikravet.

Att inte delegera rätten att besluta om licensjakt kommande vinter och dessutom stänga Naturvårdsverkets egen möjlighet att besluta om sådan kommer att upplevas som direkt provocerande av dem som lever med vargen i sin vardag. I till exempel Värmland finns i dag fler vargrevir än det fanns när riksdagen fattade beslut om att koncentrationerna ska minska. Naturvårdsverkets ansvar är att genomföra alla delar av rovdjurspolitiken, inte bara se till bevarandebiologi.

Hur ska Sverige kunna ha öppna betesmarker, biologisk mångfald, inhemsk matproduktion och betande djur i den här situationen? Hur ska vi kunna bedriva jakt med lös hund och utveckla lokala näringar när rovdjurspolitiken slår undan benen för människor som ska leva med den? Detta är en allvarlig fråga som är mycket större än vargen. Den handlar om vår framtida livsmedelsförsörjning, om biologisk mångfald och en levande landsbygd. Om förvaltningen misslyckas med att fördela bördorna som en stor vargstam innebär på ett rättvist sätt måste målen som sådana ses över. Naturvårdsverket kan inte fortsätta att låta naturvetare med oklar agenda formulera politiska mål.

Regering och riksdag måste omgående ta tillbaka initiativet i förvaltningen av våra stora rovdjur. Lantbrukarnas Riksförbund och Svenska Jägareförbundet konstaterar att ansvariga myndigheter inte klarar uppgiften att förvalta demokratiska beslut gällande vargen och förväntar oss besked från regering och riksdagspartier – innan kommande riksdagsval – hur de tänker hantera frågan framöver. Dagens beslut och förvaltning av vargen är oacceptabel.

Torbjörn Larsson, ordförande Svenska Jägareförbundet

Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas  Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Riksdagen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev