tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nytt rekord för röstdelning

Publicerad: 15 september 2014, 16:31

Var tredje väljare röstade olika i kommun- och riksdagsval.

Foto: Micke Larsson, TT

Fler väljare än i något tidigare val valde att lägga sina röster på olika partier i kommunvalet och riksdagsvalet. Var tredje väljare valde att röstdela i årets val.


33 procent, det är rekord i röstdelning. Andelen har stadigt ökat från val till val.

När den gemensamma valdagen infördes 1970 var det bara 6 procent som satsade sina röster på olika partier i riksdagsvalet och kommunvalet. För fyra år sedan var andelen uppe i 30 procent.

Allra ivrigast att röstdela i år var Kristdemokraternas väljare. 48 procent av KD-väljarna i riksdagsvalet höll på andra partier i kommunvalet. Mest partitrogna var Socialdemokraternas väljare: 20 procent valde annorlunda i de lokala valen.

Kvinnor splittrar sina röster i högre utsträckning än män och de yngsta väljarna mer än andra åldersgrupper.

Siffrorna över röstdelning ingår i SVT:s valundersökning (Valu). Där har inte frågor ställts om hur väljarna röstatde i landstingsvalet.

Den ökande röstdelningen har setts som ett argument för att väljarna kan skilja på de olika valen och inte automatiskt lägger alla ägg i samma korg bara för att man tar ställning samtidigt i val på tre olika nivåer.

De flesta länder håller riksval och lokala val åtskilda från varandra, till exempel Sveriges grannländer Norge, Finland och Danmark. Frågan om skilda valdagar också i Sverige har varit uppe både i riksdagen och i flera utredningar. Men för närvarande står den inte på dagordningen.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev