Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nytt beslut: L i Malmö säger nej till ”ytterkantspartier”

Publicerad: 8 december 2021, 12:29

”Vi anser att vi inte på något sätt ska göra avkall på vår politik till gagn för deras politik eftersom de står längst ifrån oss”, säger Roko Kursar (L), kommunalråd i Malmö om beslutet att inte förhandla med SD eller V.

Foto: Emil Langvad

Liberalerna i Malmö ska inte förhandla med vare sig SD eller V. Det beslutade partiet med tydlig majoritet på tisdagskvällen. ”Vi vill samarbeta med borgerliga partier i ett framtida styre.”


Ämnen i artikeln:

LiberalernaMalmöSverigedemokraternaVänsterpartietVal 2022

Ett sjuttiotal personer samlades på medlemsmöte på ett hotell i Malmö. Bakgrunden var en konflikt om vilka partiet ska vara beredda att samarbeta med. Tidigare under hösten beslutade ett medlemsmöte att L inte ska utesluta samtal eller förhandlingar med något parti. 

Detta beslut upphävdes nu och Liberalerna i Malmö slog i stället med klar majoritet fast att ”vi kan ha samsyn med samtliga partier i enskilda sakfrågor, men vi förhandlar inte med SD och V”. En enig styrelse för L i Malmö stod bakom denna formulering och röstsiffrorna blev 51 mot 19. 

Därmed går Malmöliberalerna mot linjen på riksplanet där partiet är berett att samarbeta med alla partier. 

– Det råder vitt skilda förutsättningar på riksnivå och den kommunala nivån, säger Liberalernas kommunalråd Roko Kursar till Dagens Samhälle. 

Varför är det olämpligt att förhandla med SD och V?
– Vi ska inte på något sätt göra avkall på vår politik till gagn för deras politik eftersom de står längst ifrån oss. Det ska vara tydligt för väljarna att vi inte jämkar oss med ytterkantspartierna. 

Denna mandatperiod styr Liberalerna Malmö i minoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Men i gårdagens beslut slår partiet fast att man främst vill styra med andra borgerliga partier. 

I förra valet var de borgerliga partierna långt ifrån att få majoritet utan stöd av SD, hur stor är chansen att läget blir annorlunda efter nästa val?
– Det är viktigt för oss att låta väljarna ta ställning till vår egen politik i stället för att gå in i spelteoretiska analyser. Vi har sagt att vi främst vill samarbeta med borgerliga partier i ett framtida styre. Det är det beskedet vi vill ge till väljarna.

Är ni beredda att fortsätta styra tillsammans med S om det inte går?
– Den här mandatperioden hade vi ett väldigt komplicerat parlamentariskt läge där Malmö behövde ett stabilt styre. Jag tycker att vi alla, oavsett vilket parti vi tillhör, först och främst måste säkerställa att politiken fungerar och kan leverera den välfärd och utveckling vi behöver.

Läs mer: Ännu ett liberalt kommunalråd lämnar i protest mot SD 

Läs mer: Anna Starbrink: ”Jag vill vara en ideologisk vakthund” 

Läs mer: Hon ska ta arbetslinjen till Malmö 

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev