fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nya lagen: Östersund redo för skyddsbehövande ukrainare

Publicerad: 21 juli 2022, 11:36

Karin Ramström, sektorchef för kompetens, arbete och försörjning i Östersund.

Foto: Kommunen/ Johan Nilsson/TT

I början av augusti väntas 25-30 skyddsbehövande ukrainare till Östersund. Bostäder finns redo att erbjudas i småhus i olika bostadsområden samt på Östersunds camping. Dialogen med Migrationsverket fungerar mycket bra, anser ansvariga Karin Ramström.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFlyktingmottagandeToppnyheter

VS


– Detsamma gäller internt i kommunen, bland annat med vår tekniska förvaltning som har kontakterna med bostadsbolaget Östersundshem. Engagemanget är stort, alla kavlar upp ärmarna, säger Karin Ramström, som är sektorchef för kompetens, arbete och försörjning.

Enligt den nya lagen som jämnare ska fördela skyddsbehövande ukrainare mellan kommunerna ska Östersund räkna med att 192 personer kan komma dit under resten av året. 

Hur stort antalet blir i praktiken får visa sig. Många väljer att hitta egna lösningar på boendet, visar Migrationsverkets erfarenheter.

Men förlåt, ska de bo på campingen i höst, blir inte det väldigt kallt?

– Det handlar om åretruntbostäder som används av studenter, så det går nog bra. Men det blir säkert en mängd frågor som dyker upp efter hand, säger Karin Ramström.

Från 1 juli gäller alltså en ny lag som innebär att kommunerna tar över ansvaret för att ordna boenden åt flyktingar från Ukraina. Syftet är att skapa en jämnare fördelning över landet. Utifrån lagen kommer Migrationsverket anvisa personer som beviljats skydd enligt massflyktsdirektivet till kommuner, som sedan har fyra veckor på sig att ordna boende. 

Fler nya lagar som gäller från 1 juli. Läs mer här. 

Den tidsgränsen borde Östersund klara med viss marginal för den första gruppen.

Fördelningen av skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet bygger på en uppskattning utifrån Migrationsverkets scenario om att 55 000 personer kommer att söka skydd i Sverige under hela 2022. 5 000 av dessa personer bedöms återvända till sitt hemland.

Vissa kommuner har hittills tagit emot fler skyddsbehövande än de har ansvar för enligt den nya lagen och dit hör Boden, Skellefteå och Sigtuna. Andra kommuner får räkna med att få fler skyddsbehövande och det gäller bland andra Nordmaling, Östersund och Rättvik. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev