Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nya hyreslagen ökar hemlighetsmakeriet hos bostadsbolagen

I skydd av den nya hyreslagen mörkar flera kommunala bostadsbolag sina vd-löner. Och kammarrätten har i en färsk dom gett dem rätt att göra det. Men är det verkligen lagstiftarens avsikt?

Publicerad: 20 januari 2012, 11:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Offentlighetsprincipen

Vi har under de fem år som tidningen Hem & Hyra funnits återkommande granskat värdarna och bostadsbolagen. De löner och förmåner som betalas ut till de kommunala bolagens vd:ar har självklart varit en del i den granskningen. Fram till förra veckan har det inte heller varit någon tvekan om att vi har rätt att få ut de uppgifterna.

I höstas drog vi igång den största granskningen av vd-löner någonsin: 275 vd-ar i Sveriges alla kommunala bostadsbolag fick svara på vad de tjänar och vilka andra förmåner de har. Efter ett antal påminnelser och lite lirkande fick vi ut 272 svar. Tre bolag vägrade att lämna ut löner för sina vd:ar. Vi har överklagat samtliga tre till kammarrätten. Förra veckan kom första domen från kammarrätten – bostadsbolaget Armada i Åkersberga får rätt att hemlighålla sin vd:s lön och förmåner.

Kammarrättens dom ställer den gamla sanningen på ända. Armada argumenterar för att den nya hyreslagen från förra året – som säger att kommunala bostadsbolag ska drivas efter affärsmässiga principer – ger dem skäl att förbise offentlighetsprincipen. Och kammarrätten ger dem rätt.

Visst har det varit en del vd:ar som vägrat lämna ut sin ersättning förut. Men när vi gått vidare med JO och kammarrätten har de fått ge med sig. I samtliga de fall som vi tidigare överklagat till kammarrätten har vi fått rätt: Offentlighetsprincipen gäller.

Men nu låter det annorlunda. Och det enda som förändrats i sak är att den nya hyreslagstiftningen trätt i kraft. Det kommunala bostadsbolaget Armada argumenterar just utifrån den ännu icke prövade hyreslagen. Av kammarrättens magra svar är det visserligen svårt att utläsa vad som är den egentliga orsaken till att Armada får rätt att hemlighålla sin vd-lön. Men sant är att detta är första gången som hyreslagstiftningen används som argument – och då får offentlighetsprincipen ge sig.

Vi vill veta vad som gäller, har högsta chefen i ett kommunalt bolag rätt att hemlighålla sin ersättning? Vilka fler uppgifter har de kommunala bostadsbolagen – med hänvisning till den nya hyreslagstiftningen - rätt att undanhålla från medborgarna? Och hade lagstiftarna verkligen tänkt sig att hyreslagen skulle inskränka offentlighetsprincipen?

För att få svar har vi överklagat kammarrättens dom. Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen bestämma sig för om de vill pröva vårt fall. Det förutsätter jag: Offentlighetsprincipen är alldeles för viktig för demokratin och möjligheten att granska våra makthavare för att döljas bakom prat om affärsmässighet och konkurrens.

Susanna Skarrie, Chefredaktör Hem & Hyra

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Offentlighetsprincipen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev