onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ny regel kan tvinga bort kommunalråd efter 27 år

Publicerad: 6 oktober 2021, 12:03

Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, kan få lämna stadshuset på grund av en intern regel i partiet.

Foto: SKR, Tommy Alvén, Mostphotos

Borås kommunalråd Ulf Olsson (S) kan behöva lämna på grund av en lokal regel om hur länge S-politiker får sitta på samma post.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaPolitikVal 2022

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Det är Borås Tidning som uppmärksammar att tiden som kommunalråd snart kan vara över för Ulf Olsson. Förra året beslutade nämligen Borås arbetarekommun att socialdemokratiska politiker ska få sitta maximalt tre mandatperioder på samma uppdrag. Eftersom det motsvarar 12 år så har Ulf Olsson redan passerat detta med råge då han varit kommunalråd i 27 år. 

Regeln gäller för medlemmar i Borås arbetarekommun och omfattar alla uppdrag på kommunal, regional och riksnivå. Enligt beslutet från arbetarekommunen kan dock undantag göras om det finns särskilda skäl. I så fall ska valberedningen skriva en motivering som måste antas av ett medlemsmöte. Om det kan vara aktuellt i Ulf Olssons fall är oklart. 

LÄS MER: Här är toppolitikerna som suttit längst.

Kommunfullmäktigelistan till valet nästa år ska fastställas i mars. Både Ulf Olsson och valberedningens ordförande Roland Andersson har till Borås tidning avböjt att kommentera hur den nya regeln påverkar den nomineringsprocess som just nu pågår. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev