Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ny rasism-skandal i Haninge – SD:s gruppledare avgår

Publicerad: 16 september 2020, 11:42

Dennis Askling avgår bara ett halvår efter att han tillträdde som gruppledare för Sverigedemokraterna i Haninge.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån, Sverigedemokraterna Haninge

SD:s gruppledare i Haninge, Dennis Askling, lämnar alla sina politiska uppdrag efter att ha uttryckt nazistiska och rasistiska åsikter.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaPolitik

Dennis Askling var anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge sedan april i år. På måndagen tog hans politiska karriär slut.

Efter att ha avbrutit en intervju med Expressen i samband med måndagens kommunfullmäktige i Haninge, mejlar han sedan tidningen och skriver att han lämnar sina uppdrag.

Expressenreportern David Baas har då ställt frågor kring en chatt mellan Askling och en partikamrat 2017 där Dennis Askling och partikamraten skriver nazistiska hälsningsfraser, uttrycker sig nedsättande om färgade och sprider rasideologiska resonemang i den dolda chatten.

Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterade Askling i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen:

– Min uppgift är att hålla rent när något sådant här uppdagas. Jag menar att vi sköter det arbetet så gott vi kan. När någon ger uttryck för uppfattningar som inte hör hemma i vårt parti hanterar vi det oftast genom uteslutning eller att personen helt enkelt lämnar själv, säger Åkesson i Aktuellt.

Dennis Askling satt också i juryn för ett pris på 50 000 kronor som Region Stockholm delar ut för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

– Det som framkommit om Sverigedemokraternas representant i juryn för regionens pris mot främlingsfientlighet och rasism är djupt upprörande, säger Amelie Tarschys Ingre (L), regionledamot och ordförande i juryn för regionens pris mot främlingsfientlighet och rasism i ett pressmeddelande.

– Det SD:s jurymedlem avslöjat om sig själv är raka motsatsen mot likabehandling och respekt.

Dennis Askling avgår bara en månad efter att SD-politikern Hans-Johnny Hedström i Haninge avgått efter att ha uttryckt rasistiska åsikter på Facebook. Även detta avslöjades av Expressen.

Askling tog då avstånd från Hedströms uttalanden och påpekade att det inträffade riskerade att skada partiets förtroende.

Vem som nu ska ersätta Dennis Askling som gruppledare för SD i Haninge är inte klart. Han tillträdde i april då han ersatte Christian Lindefjärd, ordförande för Sverigedemokraterna i Haninge, som gruppledare.

– Det har varit lite turbulent nu och vi kommer att ha nytt gruppmöte nästa vecka på torsdag då vi bestämmer vem som ska ta över som gruppledare, säger Christian Lindefjärd.

– Jag går inga händelser i förväg, inga spekulationer, för då blir det bara en massa tjafs. Jag är så trött på tjafs. Du förstår varför.

Du menar turerna kring först Hans-Johnny Hedström och nu Dennis Askling?

– Ja. Och så fick jag kniven i ryggen innan det här, så jag vet.

Åsyftar du det som hände i april när Dennis Askling tog över din roll som gruppledare?

– Ja. Så jag säger så här: vi får återkomma nästa vecka.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaPolitik

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev