tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ny forskning: Maktpartiet tappar väljare efter revisionskritik

Publicerad: 15 oktober 2021, 14:07

”Kommunrevisionen verkar vara bra på att plocka upp det som vi forskare kallar institutionell kvalitet och peka på att samhällsstyrningen inte fungerar som den ska”‚ säger forskaren Rasmus Broms vid Göteborgs universitet.

När revisionen riktar kritik mot verksamheten tappar det parti som har ordförandeposten i kommunstyrelsen väljarstöd. Men stödpartierna klarar sig ofta från att tappa väljare, visar statsvetaren Rasmus Broms studie.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaRevision

Torbjörn Tenfält


Chansen att sitta kvar vid makten minskar om kommunrevisionen pekar på brister i verksamheten.

Den slutsatsen drar Rasmus Broms, statsvetare vid Göteborgs universitet, efter att ha undersökt om formell kritik från revisorerna kan kopplas samman med att det kommunala styret tappar i väljarstöd.

– När revisionen påvisar brister tappar det ledande partiet i kommunstyrelsen i snitt 1 procent av väljarna. Samtidigt minskar sannolikheten att partiet kan behålla ordförandeskapet i nästa mandatperiod med 14 procentenheter, säger han.

En återkommande anmärkning från revisorerna är underlåtenhet att följa lagen om offentlig upphandling och säkerställa öppen konkurrens vid köp av tjänster. Kritiken handlar också om att man inte har kontroll på budgetar och att större engångsprojekt som sportarenor blir mycket dyrare än planerat.

– Kommunrevisionen verkar vara bra på att plocka upp det som vi forskare kallar institutionell kvalitet och peka på att samhällsstyrningen inte fungerar som den ska.

Om institutioner inte fungerar eller om byråkratin är ineffektiv kan det få genomslag i nästa val. Däremot tycks det enbart vara partiet med ordförandeposten i kommunstyrelsen som drabbas.

– Jag ser inte samma tendens för stödpartierna i en koalition, säger Rasmus Broms.

Han har studerat revisionsberättelser och valet till fullmäktige i samtliga 290 kommuner. Underlaget omfattar tre mandatperioder mellan åren 2003 och 2014. 

Vilken effekt revisionens kritik får bland väljarna måste väl i hög grad bero på hur mycket den uppmärksammas i media?
– Media tar väldigt ofta upp kritiska revisionsrapporter. Däremot tycks det spela mindre roll om det är en begränsad eller en omfattande brist rapporteringen gäller. Det är revisionskritiken i sig som har betydelse för väljarna, säger Rasmus Broms.

LÄS MER: Professorn: ”Myndigheters respekt för lagen har urholkats”. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev