söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ny dom: Olagligt byta ut alla politiker vid maktskifte

Publicerad: 7 september 2021, 09:58

Den politiska majoriteten i Uddevalla kommun överväger nu att överklaga förvaltningsrättens dom. ”Min preliminära ståndpunkt är att det här behöver prövas i högre rättsinstanser”, säger Elving Andersson, gruppledare för C. Foto: Viktoria Olsson, Mostphotos

Att återkalla alla politiska uppdrag i Uddevalla när kommunen fick nytt styre stred mot kommunallagen. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom som kan leda till att ledamöter som blev av med sina uppdrag får återvända.

Ämnen i artikeln:

PolitikKommunallagen

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det var sommaren 2020 som det tidigare politiska styret i Uddevalla kommun sprack. Uddevallapartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet lämnade styret och Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna gick i stället ihop med Socialdemokraterna och bildade en ny majoritet. 

I samband med maktskiftet beslutade det nya styret att återkalla alla politiska uppdrag i nämnderna och kommunstyrelsen. Samt att återkalla uppdragen som kommunalråd och oppositionsråd. 

– Vi gjorde det här för att nämnder och styrelser och framför allt presidier skulle avspegla den nya politiska situationen. Bildar man en ny politisk majoritet i fullmäktige är det rätt självklart att det bör återspeglas i sammansättningen i nämnder och styrelser. Inte minst för oppositionens skull. Nu blev det så att i vissa nämnder tillhörde alla tre i presidiet den nya majoriteten och oppositionen hade ingen, säger Elving Andersson, gruppledare för C i Uddevalla.

Men beslutet överklagades och nu har förvaltningsrättens dom kommit. Domstolen konstaterar att det var korrekt att återkalla uppdragen som kommunalråd och oppositionsråd eftersom den politiska majoriteten skiftat. Beslutet att återkalla uppdragen i nämnderna och kommunstyrelsen upphävs dock, eftersom det anses strida mot kommunallagen.

I domskälen konstaterar förvaltningsrätten att majoritetsförhållandena i nämnderna var desamma som i kommunfullmäktige vid tiden för beslutet, även om det inte rådde full proportionalitet. Domstolen hänvisar till att kommunallagen säger att återkallande av uppdrag i nämnder bara får ske om den politiska majoriteten i nämnden inte längre är densamma som i fullmäktige eller om nämndorganisationen har ändrats. 

Elving Andersson är skeptisk till domen. 

– Jag tycker att det finns lite tunna partier i förvaltningsrättens resonemang. Så min preliminära ståndpunkt är att det här behöver prövas i högre rättsinstanser, säger han. 

SD:s gruppledare Martin Pettersson är däremot nöjd. Han var en av dem som överklagade beslutet.

– Vi är varken gynnade eller missgynnade av det ena eller det andra organisationsupplägget. Men när vi är folkvalda beslutsfattare i högsta politiska instans i Uddevalla kommun och majoriteten lägger fram ett förslag på bordet som vi direkt bedömer är lagstridigt, då kan inte vi stillatigande sitta och se på när de beslutar sig för att inte förhålla sig till kommunallagen. Då har vi en skyldighet att reagera, säger Martin Pettersson. 

Den politiska majoriteten ska nu samråda med kommunens jurister innan beslut tas om ett eventuellt överklagande. Om domen slås fast i högre instans innebär det att de som fick lämna politiska uppdrag kan återfå dessa. Även om alla uppdrag drogs tillbaka återvände dock de flesta politiker till sina gamla uppdrag i den nya organisationen.

– Jag kan inte helt överblicka hur det praktiskt ska hanteras eller gå till i så fall. Men det var väldigt få som behövde kliva åt sidan, säger Elving Andersson. 

LÄS MER: Professor sågar värdegrunder: ”Kan leda till åsiktsförtryck”.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev