Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nu krävs mer samarbete mellan blocken

Det bästa som kan ske efter valet är en blocköverskridande regering. Men det bör inte betyda att avgörande politiska diskussionerna sker i slutna rum och att bara den urvattnade kompromissen når ut, skriver Anders Österberg (S).

Publicerad: 19 september 2018, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaRegeringenJämlikhetBarnValutgången 2018

”Den första timmen i galgen är den värsta” skrev den legendariske socialdemokraten Ernst Wigforss efter det så kallade kosackvalet 1928. Katastrofen var ett faktum och Socialdemokraterna fick 90 ledamöter i andrakammaren.

Det finns mycket att studera från 1928 års socialdemokrater. Inte av nostalgiska skäl utan för att ta sats inför framtiden. De dåvarande Socialdemokraterna som förlorade valet drog slutsatsen att vägen framåt var att skapa en politik som höll i både teori och praktik. Några val därefter kom den berömda valaffischen ”begåvad men fattig, ge honom lika chans”. Alla barn skulle lyckas i folkhemmet.

Det formerades en koalition mellan klasskänsla och bildning. Partiet lyckades attrahera breda samhällsgrupper – från arbetarklass till intellektuella, från landsbygd till storstad. I val efter val vann Socialdemokraterna väljarnas förtroende. Få andra demokratiska politiska partier i världen kan stoltsera med en sådan framgångssaga.

Det som band samman det 40-procentiga socialdemokratiska partiet – från intellektuella till industriarbetare, från Ystad till Sorsele – var en gemensam övertygelse om att utveckling är jämlikhetens förutsättning, och jämlikhet utvecklingens drivkraft. Ur den insikten formades en konkret, progressiv politik som utjämnade skillnader. Socialdemokratin stod upp för jämlikheten i praktisk politisk handling.

Efter årets val lyder de första tröstande analyserna att ingen vann, så ingen kommer få precis allt den vill. Så är det nog. Men så har det också alltid varit – det är sällan någon får 100 procent av det den vill.

Det bästa i det här läget är en blocköverskridande regering. Själv ser jag helst en socialdemokratisk ledd sådan. Men en risk med en blocköverskridande regering är att partier och politiker slutar prata med medborgarna om vad vi vill med samhället, och att de avgörande politiska diskussionerna sker i slutna rum och bara den urvattnade kompromissen når ut. Där vi bara begränsar oss till det lilla.

Men det går att ta ansvar för att styra landet utan att sluta tro på sina idéer. Folk är generellt sett smarta. De förstår skillnaden mellan ideologi och förslag.

Men det behövs fler debatter och diskussioner om vad vi vill. Det viktigaste i det politiska läget nu är att inte sluta vilja saker, att våga ha anspråk, våga argumentera för vad man tycker är viktigt.

En av mina starkaste politiska drivkrafter alla barns rätt till jämlik barndom med rika möjligheter. Oavsett regering så borde vi kunna vara överens om att alla barn som växer upp i Sverige ska ha en bra barndom, slippa oro och kunna följa sina drömmar. Så jag kommer att fortsätta att kämpa för att alla barn ska ha lika chanser, att alla barn kan lyckas i "vårt folkhem".

Anders Österberg, ledamot i styrelsen för Stockholms socialdemokrater, riksdagsledamot (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev