Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nu börjar arbetet mot radikalisering på allvar

Efter nästan ett års diskussion ser det ut som Stockholms stad äntligen har fått fram en seriös strategi mot våldsbejakande extremism. Tyvärr har ovärderlig tid gått förlorad då majoriteten inte från början hanterade frågan med den seriositet som den kräver. Nu måste Stockholm och andra kommuner gå från ord till handling mot radikalisering.

Publicerad: 12 april 2016, 08:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mot den som är beredd att spränga sig själv i luften för sin sak är det svårt att skydda sig. Men det går att nå den som ännu vacklar, skriver Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte van der Meijs


Ämnen i artikeln:

ExtremismTerrorismRadikalisering

Sedan arbetet sattes igång i Stockholm har flera terrordåd skett i vår omvärld. Sverige har under månader levt med en förhöjd hotnivå. I helgen kom nyheten att en 23-årig man från Malmö sitter häktad misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel. Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, kritiserar Malmö kommun för sin senfärdighet. Hur många svenskar som kan kopplas till dådet i Bryssel vet vi i dag inte – det kan visa sig vara fler.

Att det i Stockholm, i Malmö och i andra kommuner finns människor som försvarar bruket av våld för att förändra vårt samhälle är tyvärr ställt utom allt tvivel. Mot den som är beredd att spränga sig själv i luften för sin sak är det svårt att skydda sig. Men det går att nå den som ännu vacklar.

Det är lärare, fältassistenter och socialsekreterare som möter personer i riskzonen för radikalisering. Det är de som ser unga som uttrycker sympati för våldsbejakande rörelser och som får kännedom om när människor lämnar kommunen för att begå brott i terrorrörelsers namn. För att kunna agera på rätt sätt behöver de stöd och evidensbaserad vägledning, inte bara ord.

Vid Försvarshögskolan har Sverige några av världens främsta experter på extremismbekämpning. Denna expertis ville den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm först inte använda sig av i stadens arbete. Efter krav från oss i Liberalerna finns nu Försvarshögskolans experter med i Stockholms arbete. De har lyft fram vikten av att utbyta erfarenheter med andra städer, och att demokratisäkra stöd till föreningar för att förhindra att extrema rörelser får offentligt stöd.

När nu Försvarshögskolans experter fått bidra i stadens arbete mot extremism kommer Liberalerna att ställa sig bakom Stockholms strategi – under förutsättning att detta inte utgör slutpunkten, utan bara en första början på det stora och nya arbete som måste genomföras.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) måste sluta se detta arbete som något som kan nedprioriteras. Liberalerna kräver därför att en lokal handlingsplan måste finnas på plats i varje stadsdel senast vid årsskiftet. Resurser måste satsas i nästa budget på att möjliggöra arbetet. Demokratigranskningen vid stöd till föreningar måste bli skarpare. Inte en skattekrona ska gå till extremister eller grupper som inte står bakom liberala värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och kvinnors och mäns lika rätt.

Demokratins värden är utsatta för angrepp också i svenska samhällen. Polis och rättsväsende har uppdraget att freda medborgarna från brott. Men för att förhindra att förtryckande normer får fäste och de demokratiska värdena trängs undan krävs ett målmedvetet arbete av fler goda krafter.

Nu måste Sveriges kommuner ta nästa steg, från formuleringar och strategier på papper till praktiskt arbete mot radikalisering.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev