Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Nolltolerans mot prestigebyggen inför OS”

Socialdemokraterna i stadshuset vill ha vinter-OS 2026 i Stockholm. Trots utfästelser om att OS inte ska kosta stockholmarna något och att de nya anläggningarna ändå skulle behöva byggas finns fortfarande många frågor som inte är besvarade och alltför mycket kring förslaget visar på potential till skatteslöseri.

Publicerad: 21 april 2017, 10:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ska OS genomföras i Stockholm och Sverige 2026 så måste det vara ett transparent, rättvist, öppet och miljömässigt projekt som involverar hela landet, inte bara huvudstaden.”


Ämnen i artikeln:

Idrott

I dag är sista dag att lämna svar på remissen av stadens utredning om vinter-OS 2026. Centerpartiets besked är att vi inte kommer gå med på ett vinter-OS om det inte är fullt ut ekonomiskt och miljömässigt hållbart – samt fritt från prestigeprojekt. Därför har vi ställt upp sex tydliga krav som måste uppfyllas innan en ansökan lämnas in till Internationella olympiska kommittén.

1. Nolltolerans mot prestigebyggen. Att kommunpolitiker vill sätta en stad på kartan är inte något illvilligt, men fakturan tenderar tyvärr att hamna i skattebetalarnas knä. Därför är vårt första krav att nolltolerans för prestigeprojekt måste tillämpas. Befintliga anläggningar ska användas och de nyinvesteringar som görs ska i efterhand komma till nytta för den breda idrottsrörelsen.

2. Stockholmarna ska inte stå för OS-notan. Stockholmarna ska inte heller behöva bära den ekonomiska risken för att projektet kostar mer än vad som är tänkt. Om internationella olympiska kommittén menar allvar med att OS ska kunna genomföras på ett ekonomiskt hållbart sätt måste de också gå in och garantera det. Det är roligt med stora evenemang och folkfest, men det är mindre roligt att behöva stå för notan när kalaset är slut.

3. En korruptionsrevisor ska följa projektet från dag ett. IOK och många OS-arrangemang har genom historien präglats av korruption, mutor och bestick. Det är förstås glädjande att IOK uttryckt att de, genom ett nytt program, vill ändra på detta, men få garantier finns. Därför är vårt tredje krav att en korruptionsrevisor ska följa planering och genomförande från första dag till den sista dagen. Allt annat är oanständigt för ett land som Sverige, och en stad som Stockholm. Transparens och öppenhet måste prägla arrangemanget.

4. OS ska följa Stockholms miljöpolicy. OS bör inte heller, under några som helst omständigheter, frångå stadens tuffa miljö- och klimatpolicy. Ska OS anordnas i Stockholm måste varje del av projektet detaljgranskas så att det inte överträder stadens benhårda miljö- och klimatkrav. Stockholm ska vara en miljöstad i världsklass, och det blir omöjligt om vi inte kan leva upp till det även under stora evenemang.

5. OS-byn ska vara en del av Stockholms bostadsbyggande. Den OS-by som kommer att byggas i anslutning till arrangemanget borde också vara en del av stadens befintliga stadsbyggnadsplaner, och därmed kunna nyttjas av stockholmarna också efter spelens slut.

6. Falun är en självklar medarrangör. Att SOK, Svenska Olympiska Kommittén, har gått ut och krävt att samtliga tävlingsgrenar, utom de alpina, ska förläggas i Stockholm är för oss obegripligt. I Falun finns redan har befintliga anläggningar för exempelvis backhoppning. Att bygga anläggningar i Stockholm, för att grenarna ska förläggas här till varje pris, är dumdristigt. Istället ser vi möjligheten till att involvera hela landet och på så vis se till att OS 2026 kommer till gagn för många fler än bara de som bor i eller utanför huvudstaden.

Ska OS genomföras i Stockholm och Sverige 2026 så måste det vara ett transparent, rättvist, öppet och miljömässigt projekt som involverar hela landet, inte bara huvudstaden. Ska Stockholm vara huvudarrangör förutsätter det att arrangemanget inte drabbar, utan gagnar stockholmarna.

Vi har noterat att Socialdemokraterna hittills är ensamma på vänstersidan i sin iver att arrangera vinter-OS 2026. Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ har sagt nej och Miljöpartiet har inte sagt ett ljud. Idag är sista dag att lämna svar på remissen av stadens utredning och vi förväntar oss att bli inbjudna till samtal och förhandlingar med Socialdemokraterna kring hur Stockholm nu går vidare i frågan. Vi är beredda att sitta ner vid förhandlingsbordet för vi tror att ett OS kan vara bra för Sverige, men vi vägrar låta det bli ett prestigeprojekt för stockholmspolitikerna.

Karin Ernlund, gruppledare (C) Stockholms stad och vice ordförande för Centerpartiet Stockholms stad

Per Lodenius, riksdagsledamot samt idrottspolitisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Idrott

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev