Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nolltolerans mot barnäktenskap!

Det ska inte finnas några kryphål i lagstiftningen som möjliggör att barnäktenskap godkänns i Sverige, skriver Moderatkvinnorna.

Publicerad: 2 april 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Äktenskap är något som ingås av vuxna individer.

Foto: Ruslan Galiullin/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Hur hantera barnäktenskap i Sverige?

Vi ser idag varningsflaggor om att flera barn i Sverige idag lever som gifta. Migrationsverkets rapport ”Är du gift” visar att bland barn som kommit till Sverige mellan augusti 2015 till januari 2016, så finns minst 132 barn som är gifta när de söker skydd i Sverige. Nästan alla är flickor.

Rapporten visar också att de flesta av barnen är anvisade till en kommun där de har en närstående eller släkting – oftast maken eller dennes familj, samt att socialtjänsten inte fått orosanmälan i många av dessa fall. Inte heller har socialtjänsten utrett äktenskapen vidare i någon större utsträckning.

De flesta fall har blivit samhandlagda, det vill säga att man har samtal samtidigt med båda berörda personer. Samtidiga samtal ökar risken att missa ett rop på hjälp. I en genomgång som Sveriges Radio lät göra under slutet av 2015 visade det sig att flera asylsökande ensamkommande minderåriga flickor inte placerats på HVB-hem utan tillsammans med sina vuxna makar. För varje enskilt barn detta berör, är det vår skyldighet att agera så snabbt vi kan.

2014 genomfördes en lagändring med innebörden att det inte är tillåtet för barn att gifta sig i Sverige. Även utrymmet att erkänna utländska äktenskap som ingåtts av barn med anknytning till Sverige har i stort sett försvunnit. När det däremot gäller utländska äktenskap där parterna inte har anknytning till Sverige ska dessa som utgångspunkt kunna erkännas och utrymmet att vägra erkännande är enligt nuvarande lagstiftning begränsat, (1 kap.8 a § första stycket lagen [1904:26 s.1]. Det finns alltså hål i lagstiftningen där barn kan trilla igenom som gifta.

På Moderaternas arbetsstämma 2017 antogs Moderatkvinnornas förslag om en översyn gällande lagstiftning mot barnäktenskap. Moderatkvinnorna har arbetat för att det inte ska finnas några kryphål i lagstiftningen som möjliggör att barnäktenskap godkänns i Sverige. Det ska vara tydligt för alla att den finns och varför vi har denna lagstiftning. Det är också viktigt att den efterlevs i alla våra samhällsinstanser. Ett barn ska ges alla möjligheter att vara just ett barn, äktenskap är något som ingås av och levs i av vuxna individer.

Moderatkvinnorna är därför glada över att Moderaterna och Alliansen röstade för civilutskottets förslag om totalförbud mot barnäktenskap i riksdagen.

Vi Moderatkvinnor arbetar för nolltolerans mot barnäktenskap, för varje enskild individs rätt att växa upp som barn och ges samma möjligheter som sina jämnåriga kamrater. För dessa barn är det viktigt att vi är tydliga i såväl lagstiftning, efterlevnad av lagen och i vår kommunikation.

Moderatkvinnorna kommer aldrig att acceptera utvecklingen av parallella samhällen med egna lagar och förtryck i hederns namn. Vi säger nej till barnäktenskap!

Alexandra Anstrell, Moderatkvinnornas nationella styrelse

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev