fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Noll kronor till utsparkade politiker – krav på rättsprocess

Publicerad: 7 februari 2022, 09:43

Ingemar Samuelsson (S) vill inte betala ut någon ersättning i efterskott till de politiker i Uddevalla som blev av med sina uppdrag. Roger Johansson (L) tänker driva sin rätt till arvode vidare till domstol. Foto: Uddevalla kommun

De politiker i Uddevalla som blev av med sina uppdrag och sedan fick tillbaka dem efter en dom i förvaltningsrätten får ingen ersättning. Det säger kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S). Men frågan ser nu ut att bli föremål för ännu en rättsprocess.

Ämnen i artikeln:

PolitikKommunallagenArvoden

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Den politiska röran i Uddevalla ser ut att fortsätta ett tag till, rapporterar Bohusläningen. I höstas underkände förvaltningsrätten kommunens beslut att återkalla alla politiska uppdrag när den nya politiska majoriteten tillträdde. Efter att de som blivit av med uppdragen fått tillbaka dem krävde Roger Johansson (L), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, arvode i efterskott för de sammanträden han missat. Hans krav på kommunen var 449 884 kronor.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S), som också är ordförande i personalutskottet, är det inte aktuellt. 

– Kommunallagen är tydlig. Man har rätt till skälig ersättning om man fullföljer uppdraget. Vi ska inte betala ut arvode om man inte fullföljer uppdraget, oavsett vad orsaken är till att man inte gör det, säger Ingemar Samuelsson till Bohusläningen.. 

Han får stöd av i denna tolkning av lagen från kommunens lönechef Caritha Jacobsson.

Men Roger Johansson nöjer sig inte med detta besked utan säger till tidningen att han tänker driva frågan om ersättning i efterskott vidare till domstol. Om det blir i ett civilmål eller förvaltningsmål har han inte avgjort än. 

LÄS MER: Uddevalla kan få betala arvoden till utsparkade politiker 

LÄS MER: Ny dom: Olagligt byta ut alla politiker vid maktskifte

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev