Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Nej, ingen revolution i Örebro på gång”

Örebro är en framgångsrik kommun som sedan 2011 styrs av en resultatinriktad blocköverskridande kommunledning. Det är ett framgångsrecept, skriver John Johansson (S) i en replik till Daniel Suhonen.

Publicerad: 7 december 2017, 14:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I ett samarbete får man ge och ta, skriver John Johansson i en replik till Daniel Suhonen.

Foto: Fredrik Kellén, Örebro kommun


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaLOV

REPLIK ”I Örebro pågår en nyliberal, påtvingad revolution” skriver Daniel Suhonen i en krönika i Dagens Samhälle.

Jag vill härmed bjuda in dig, Daniel Suhonen, till vår vackra kommun Örebro. Det är en kommun som du skulle uppskatta. Vi är bland de bästa i Sverige på bostadsbyggande, vi arbetar intensivt och framgångsrikt med vårt högt uppställda mål att halvera barnfattigdomen, vi gör stora satsningar på kulturen med vår populära konstbiennal Open Art och satsningar på ett nytt Kulturkvarter.

Framförallt - det är en kommun som prioriterar välfärden. Vi bygger just nu ut skolor och förskolor i en takt vi inte sett sedan 60-talet, samt nya vård- och omsorgsboenden. Vi investerar för att höja resultaten i skolan. Vi har ett målmedvetet och framgångsrikt arbete med att halvera barnfattigdomen till 2020. Vi bygger flest bostäder i landet och driver just nu en progressiv politik för att få ner hyrorna i nyproducerade hyresrätter så att fler ska ha råd att efterfråga en ny lägenhet.

Många trivs och vill bo i Örebro. Vi är en framgångsrik kommun som sedan 2011 styrs av en resultatinriktad blocköverskridande kommunledning, med socialdemokrater, centerpartister och kristdemokrater i samarbete. Jag tror att det är ett framgångsrecept!

I ett samarbete får man ge och man får ta. Man får kompromissa och söka finna vägar framåt utifrån den politiska väg örebroarna har valt. Att vi lyckas med det även i frågor som synen på privata aktörer, där våra värderingar skiljer oss åt, är en styrka.

Daniel Suhonen beskriver en av konsekvenserna av ickevalsalternativet i LOV, Lagen om valfrihetssystem, som vi gemensamt har infört i hemvården. Just nu pågår ett arbete för att förbättra vår hemvård och i det ligger att även hitta alternativ till LOV. Vi kommer att klara det och presentera lösningar tillsammans.

Det är lätt att skriva krönikor om hur det borde vara och slippa presentera lösningar på utmaningar som faktiskt är. Jag kan dock lugna Daniel Suhonen med att det inte pågår någon nyliberal revolution här. Kom, se med dina egna ögon.

John Johansson, talesperson för Socialdemokraterna i Örebro i sociala frågor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaLOV

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News