torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Nedlagd läkarutbildning vore förödande

Hur tänker regeringen förhindra nedläggningshotet mot en av fyra läkarutbildningar i norr, frågar C-politiker i fyra nordliga landsting i ett öppet brev till Helene Hellmark Knutson och Gabriel Wikström.

Publicerad: 18 juni 2015, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tillgång till läkare är en stor utmaning i norr – och en nedlagd läkarutbildning hotar den tillgången.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

RegionalpolitikLäkare

Att ha tillgång till läkare och annan svårrekryterad personal är en av de nordliga landstingen/regionernas största utmaningar. All verksamhet förutsätter tillgång på personal med rätt kompetens, det är också en avgörande faktor för arbetsmiljön samt kvalitet och kontinuitet för patienterna. Särskilt i de mest befolkningsmässigt glesa områdena.

Sedan 2011 bedrivs läkarutbildningen på Umeå Universitet i regionaliserad form. En mycket välkommen förändring som Alliansregeringen fullföljde efter initiativ och uppvaktningar av landstingen i norr.

Fyra kullars studenter har nu examinerats och det kan konstateras att, vid de studieorter dit utbildningen decentraliserats, har mellan 65–80 procent av studenterna valt att stanna för att göra sin AT-tjänstgöring. Det är ett bra facit att merparten av studenterna fortsätter sin karriär vid sin studieort och visar att regionaliseringen är en riktig satsning för att trygga läkarförsörjningen i hela norra Sverige

Utbildningen bedrivs under termin 6-11 i regionaliserad form och har inneburit att eleverna erbjudits undervisning till hög kvalitet då tillgången till kliniska utbildningsplatser varit större än vid tidigare utbildningsmodell. Ledningen för landstingen har med eftertryck uttalat att den regionaliserade utbildningen är förutom ett viktigt verktyg för att klara läkarrekryteringen i framtiden också en åtgärd för att stärka den vetenskapliga miljön i norra Sveriges sjukvård. Ytterligare positiva effekt av regionaliseringen har varit att distanskommunikationen har utvecklats för att kunna arbeta mellan de olika sjukhusen/landstingen genom videokonferenssystem.

Umeå Universitet har meddelat att utbildningen bedrivs med underskott och att omföringar inom universitetets utbildningsbudget inte är möjlig. Då de fyra norrlandstingen samtidigt befinner sig i en mycket ekonomiskt utsatt situation och universitetets rektor befarar att en av utbildningsorterna måste läggas ner. Med oro mottar vi signaler om att en av orterna där utbildning nu sker kan komma att läggas ner. Det får inte hända! Därför frågar vi er, vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att förhindra en nedläggning vilket skulle få förödande konsekvenser för läkartillgången i de fyra nordliga landstingen?

Anna-Stina Nordmark-Nilsson, oppositionsråd (c), Norrbottens läns landsting

Ewa-May Karlsson, gruppledare (C), Västerbottens läns landsting

Hans Hedlund, oppositionsråd (c), Landstinget Västernorrland

Eva Hellstrand, oppositionsråd (c), Region Jämtland Härjedalen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegionalpolitikLäkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev