Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

När våra värderingar hotas behöver vi USA

Utvecklingen i Ryssland gör att den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige se till att ha goda relationer till USA – och motverka krafter som vill förstöra relationen.

Publicerad: 8 november 2016, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Flera europeiska partier drivs av en stark misstro mot USA vilket gör att det, enligt debattören, är viktig att vårda relationen.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSäkerhetSäkerhetspolitik

Efter hundratals dagar av intensivt kampanjande avgörs nu det amerikanska presidentvalet. USA:s näste president tar över Vita huset i en tid präglad av polarisering och internationell oro. Våra grundläggande värderingar utmanas återigen på bred front. I detta läge måste Sverige och Europa fortsatt stå upp för värderingarna om demokrati, mänskliga rättigheter och kapitalism och fortsätta vårda banden över Atlanten.

USA och Europa har under många årtionden haft starka band. Utan USA:s stöd hade Europas karta med stor sannolikhet sett annorlunda ut. Den transatlantiska länken, det vill säga relationerna mellan USA och Europa, är fortsatt oerhört viktig för Europas säkerhet och ekonomiska välstånd.

Utvecklingen i Ryssland är starkt bidragande orsak till varför den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. I takt med att den demokratiska situationen i Ryssland försämrats har spänningarna i vårt närområde ökat. Utplaceringen av flera Iskander-missiler som kan bära kärnvapen i Kaliningrad vid Östersjön, de två ryska örlogsfartyg bestyckade med långdistansrobotar med kärnvapenkapacitet som gick in i Östersjön nyligen, är mycket allvarliga exempel.

Ryssland har visat sig vara beredd att med våld rita om Europas karta och landets fortsatta militära upprustning och stormaktsambitioner ser inte ut avta. Den främsta garanten för fred i regionen är Nato.

Relationen mellan USA och Europa är också viktig för Europas och Sveriges ekonomiska välstånd. USA är Sveriges största handelspartner efter Norge och Tyskland. Sverige exporterade varor för 91 miljarder kronor till USA och hela EU exporterade varor för 370 miljarder euro till USA år 2015. De öppet protektionistiska vindarna som blåst under den amerikanska presidentvalskampanjen, men också i Europa de senaste åren, är därför djupt oroande. Sverige måste göra sitt yttersta för att vara så pådrivande som möjligt för att frihandelsavtalet mellan EU och USA blir verklighet.

Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige ha goda relationer till USA. Men, oavsett segrare, kommer det på den europeiska kontinenten finnas krafter som vill förstöra denna relation. Flera europeiska partier drivs av en stark misstro mot USA, engelska Labour under Jeremy Corbyn till exempel. Andra partier vill helst se en total upplösning av EU-samarbetet, Marie Le Pens Front National i Frankrike och UKIP är några av dessa. Ofta förenar dessa partier EU-skepsis och anti-amerikanism.

Goda relationer mellan USA och Europa har varit viktiga för den europeiska säkerheten och vårt välstånd. När nu de värderingar som binder väst samman utmanas både inifrån och utifrån måste vi göra vårt yttersta för att vårda denna relation.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M), vice ordförande riksdagens utrikesutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev