Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

När S sviker driver SD LO:s kongressbeslut

Under torsdagen (7/3) röstade S emot SD:s motion under en votering i riksdagen. Det anmärkningsvärda är att S därigenom även röstade emot LO:s kongressbeslut om utökad preskriptionstid för arbetsmiljöbrott. S och LO har tidigare gått ut och anklagat SD för att vara arbetarfientliga. Det är ett påstående som är helt gripet ur luften, vilket blir väldigt tydligt i detta fall, skriver riksdagsledamöterna Magnus Persson (SD) och Sven-Olof Sällström (SD).

Publicerad: 9 mars 2018, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöRiksdagenSverigedemokraternaSocialdemokraterna

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om att utöka preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott. Utredningsarbetet vid arbetsplatsolyckor är komplicerat då entreprenader ofta sker i flera led. De som drabbades av arbetsmiljöbrott jobbar företrädesvis på byggen, inom transport, magasinering samt i tillverkningsindustrin. Under 2016 anmäldes cirka 2000 arbetsmiljöbrott. Statistiken visar att cirka två procent leder till fällande dom. Det är allvarligt att så få arbetsgivare döms för att ha orsakat att en anställd har skadats, blivit sjuk eller till och med dött på jobbet. Ett sätt att förbättra arbetarnas möjlighet till rättvisa är att se till att utredningsmöjligheterna för dessa brott förbättras.

Frågan om utökad preskriptionstid är oerhört viktig och angelägen. Ingen vill att någon ska skadas på sin arbetsplats. Det borde finnas bred politisk enighet i frågan.

Tyvärr ser inte den politiska verkligheten ut på det viset. Vi ser det inom flera områden: Sverigedemokraterna har sett och lyft olika samhällsproblem. De övriga partierna har förnekat dessa problem och kallat oss allt från lögnare till rasister. På senare tid har flera partier kommit ikapp. De ser att vår analys av samhällsutvecklingen är korrekt. De har börjat anpassa sin politik och i vissa fall kopierat den rakt av. Vi har otaliga exempel på hur andra partier som röstat mot våra motioner för att nu ett antal år senare lägga liknande. Det viktiga för dem är inte att ta ansvar, utan att hålla Sverigedemokraterna utanför till varje pris. De drar sig inte för att svika arbetarna i processen. Ledningen hos Socialdemokraterna och LO drivs av ett sådant hat mot Sverigedemokraterna att de inte kan tänka klart. Vi kan utgå ifrån att det är just ledningen som drivs av detta hat – för inom LO-kollektivet sympatiserar en stor del av medlemmarna med Sverigedemokraterna.

När det kommer till utökad preskriptionstid har LO avgett ett löfte till sina medlemmar om att driva frågan om utökad preskriptionstid. Det finns till och med ett kongressbeslut från 2016, uppdaterat 2017, som fastställer detta löfte. Formuleringen är enligt följande:

”Att LO verkar för att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till kroppsskada förlängs till fem år”

Så vad var det då som hindrade Socialdemokraterna från att rösta för vår motion om utökad preskriptionstid? Det kan rimligen inte vara att de är motståndare till hårdare tag som gynnar deras medlemmar. Givet kongressbeslutet så drar de åt samma håll som Sverigedemokraterna i frågan.

Det finns bara en enda förklaring till detta och det är hatet mot Sverigedemokraterna. Det blinda oresonliga hatet som präglar varenda debatt.

Ledningen inom Socialdemokraterna har tagit sig rätten att motarbeta Sverigedemokraterna till varje pris. Kongressbeslutet som inte efterlevs är det yttersta beviset för att Socialdemokraterna och LO hellre sviker sina medlemmar än söker allianser som gynnar arbetarna. Som politiker är det vårt ansvar och vår skyldighet att öka rättvisa och trygghet för medborgarna, inom alla områden. Att förbättra utredningsmöjligheterna för arbetsmiljöbrott ligger helt i linje med det.

Allt annat bör ses som arbetarfientligt.

Magnus Persson, riksdagsledamot  (SD)

Sven-Olof Sällström, arbetsmarknadspolitisk talesperson och riksdagsledamot (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev