tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Naiv bidragskonfetti stoppar inte extremism

Att ett antal myndighetschefer mellan raderna uppmanar kommuner till samarbete med föreningar med tvivelaktig demokratisyn är häpnadsväckande, skriver Sofie Löwenmark i en replik.

Publicerad: 4 oktober 2017, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox / Petra D


Ämnen i artikeln:

ExtremismKommunerMyndigheterIslamismNazismReligionCivilsamhälletKampen mot extremismen

REPLIK  Fyra chefer för olika myndigheter och organisationer poängterar i Dagens Samhälle vikten av att intensifiera svenska kommuners samarbeten med civilsamhället, i syfte att komma till rätta med våldsbejakande extremism.

Civilsamhället kan absolut vara en god kraft i detta, men våldsbejakande extremism kan ibland också frodas just i föreningar och trossamfund, så viss vaksamhet är lämplig. Att föreningar ur civilsamhället ibland kan bli drivbänkar för extremism verkar debattörerna emellertid inte vilja kännas vid. Extra allvarligt är det därför att Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism är en av artikelns undertecknare.

Jag har i ett antal granskande artiklar i Timbros tidskrift Smedjan visat att den myndighet som en annan av artikelns undertecknare, Lena Nyberg, är generalsekreterare för, har betalat ut bidrag till olika sorters organisationer där extremistiska idéer frodas – såväl högerextrema som islamistiska. Mina påpekanden har Lena Nyberg bemött uteslutande med arrogans.

En annan av undertecknarna, Göran Pettersson, är generalsekreterare för Forum för idéburna organisationer med social inriktning. På senare tid har Forum arbetat för att Sveriges Unga Muslimer (SUM) åter ska beviljas skattemedel, detta efter att organisationen av MUCF nekades bidrag på grund av att de inte ansetts leva upp till demokratikriteriet. Åke Göransson, slutligen, chefar över Myndigheten för stöd till trossamfund, som har en lång historia av att dela ut pengar till samfund som inte verkar i demokratisk och jämlik anda – missförhållanden som just nu är under utredning.

Mot denna bakgrund är det inte förvånande att kommuner i debattartikeln uppmanas våga samarbeta med föreningar vars åsikter ”de inte kan eller vill ställa sig bakom”. Uppmaningen är häpnadsväckande och dessutom otydlig. Varför konkretiserar man inte? Vilka åsikter som skapar ”osäkerhet” bör kommunerna bjuda upp till dans? Vilka gränser ser undertecknarna för den offentliga samarbetsviljan?

Det är svårt att uppfatta förslaget på annat sätt än att man vill uppmana till samarbete med föreningar med tvivelaktig demokratisyn, annars vore det väl inte nödvändigt att överkomma rädslor och osäkerhet? Att i så här allvarliga frågor komma med luddiga och vaga uppmaningar om att kommuner ska ”våga” är direkt oansvarigt. Man hoppas nästan att Anna Carlstedt lurats att underteckna.

Artikeln nämner ingenting om offensiva åtgärder för att från kommunernas sida lokalisera extremistiska miljöer och konfrontera dem som i dessa miljöer sysslar med allt från att sprida extremistiskt tankegods till sköta sådant som rekrytering till terrororganisationer och logistik för ungdomar att resa till krigszoner eller träningsläger för terrorister. Sådant som på allvar kan göra skillnad i kampen mot extremism.

Tyvärr finns mycket lite av den här sortens kompetenser i de organisationer som Pettersson, Nyberg och Göransson basar över. Är det någonting som har utmärkt dessa organisationer är det att man under flera år inte bara betalat ut bidrag till föreningar som sprider radikalt, antidemokratiskt tankegods, utan även haft svårt att ta till sig av den kritik som har framförts om dessa förhållanden.

MUCF:s nya satsning Knäck koden” som nämns i artikeln är av döma av det material som ligger ute på nätet typisk för den sorts fluffiga verksamhet av ändlösa panelsamtal och metodmaterial som dessa organisationer har ägnat sig åt under åratal. Verksamheter som ger sken av att det pågår ett arbete, men som samtidigt väjer för att vidta konkreta åtgärder mot de problematiska miljöerna.

Låt oss inte förlora ytterligare år i arbetet mot våldsbejakande extremism. Vi ligger redan långt efter.

Sofie Löwenmark, frilansskribent, bl.a för Timbros nättidskrift Smedjan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev