Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Naggandet av aborträtten är bara början”

En av kvinnoförbundens viktigaste uppgifter är att stå upp för de reformer som har gett oss vår frihet, som rätten till abort. Men i stället väljer Paula Bieler och SD ofta att nagga dem i kanten. Det är där det börjar.

Publicerad: 23 augusti 2017, 16:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Medicinska forskningen har gjort att aborter i praktiken utförs tidigare, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaLiberalerna

REPLIK. Den svenska jämställdheten har inte kommit gratis. Reformer som särbeskattning, heltidsarbete och ett jämlikare uttag av föräldraförsäkringen har varit avgörande för kvinnors ekonomiska självständighet. På samma sätt som aborträtten, nej till samvetsfrihet, preventivmedel och sexualundervisning är grundläggande för kvinnors sexuella rättigheter.

I inlägget SD: Därför krävs ändrad gräns för aborter anklagar Bieler mig för att dra ohederliga paralleller mellan hennes och SD:s ståndpunkt om 12 veckor för fri abort och länder som mer eller mindre förbjudit abort. Men att inskränka den fria aborträtten med 6 veckor är inte ett oskyldigt förslag. Vi ser hela tiden hur abortmotståndare jobbar väldigt raffinerat. Det börjar med att de förbjuder de sena aborterna för att sedan börja diskutera ett totalt abortförbud. 

Ett av Bielers argument för just vecka 12 som gränsen för fri abort är att den gränsen nämndes i förarbetena till lagen 1974.  Men abortkommittén avvisade just kravet på 12 veckor som tidsgräns med motiveringen att samhället i stället för att ställa upp en tidsfrist skyddar kvinnan genom att i lag tillerkänna henne rätten att bli opererad så tidigt som möjligt och alltid med för henne skonsammast möjliga metod. Även socialstyrelsen menade att förutsättningarna för abort bör vara desamma ända upp till den 18:e veckans utgång.

I dag är gränsen för när i graviditeten man kan rädda för tidigt födda barn betydligt lägre än tidigare. Men man ska komma ihåg att den medicinska forskningen också har lett till att även aborterna sker tidigare. På 1960-talet var medelgraviditetslängden vid en abort 17 veckor.

Vår abortlagstiftning vilar på en grund av medicinsk expertis. Jag hoppas att vi även i fortsättningen ska luta oss emot deras kompetens och kunnande i stället för emot förlegade politiska ideal. 

Det är lätt att låta sig luras av Sverigedemokraternas retorik. De vill inskränka aborträtten men de vill absolut inte förbjuda abort. Det är ett sätt att linda in budskapet för att inte skrämma bort de som är emot ett totalförbud av abort. Notera att de använder samma retorik när det gäller sambeskattning. De är för frivillig sambeskattning men de är absolut inte emot särbeskattning. Det är viktigt att vi inte går på deras retorik som till syvende och sist kommer att begränsa kvinnors frihet.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev