Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

"Nacka ska ha ännu mer valfrihet"

Publicerad: 28 augusti 2014, 07:38

”Min hjärtefråga är entreprenörskap”, säger Nackas S-ledare Khashayar Farmanbar.

Foto: Rickard Kilström

I det borgerliga skyltfönstret Nacka går S-ledaren Khashayar Farmanbar inte till val på att avskaffa något av de många uppmärksammade kundvalen. Han vill ha ännu fler.
Obs! Den här artikeln publicerades i Dagens Samhälle 28 augusti 2014.


Mannen som utmanar Moderaterna om makten i borgerlighetens kanske allra mest profilerade kommun gör flera markeringar som knappast är allmängods inom hans parti.

- Jag är inte direkt ute efter en vänsterrevolution. Min hjärtefråga är entreprenörskap.

- Jag är en individualist på många sätt. Jag vill öka valfriheten i Nacka.

Khashayar Farmanbar har en bakgrund som inte ligger i mittfåran för kommunala toppolitiker. Han är uppvuxen i Iran, han kom till Sverige som flykting, han är företagare. Årets valrörelse är hans första.

På frågan om inte ett maktskifte i just Nacka, där tidigare kommunalrådet Erik Langby (M) byggt valfrihetssystem som studerats över hela världen, är ett fullständigt mission impossible svarar han snabbt:

- Jag startade ett IT-bolag i en studentkorridor i Luleå med CSN som ofrivillig riskkapitalist.

Det var också ett mission impossible. Nu finns bolagets produkter i Berlin, Tokyo och en rad andra kommuner.

I kommunpolitiken pekar han på chocken i Boden i början av 2000-talet. Socialdemokraterna hade suttit säkert i alla tider. Plötsligt störtades de av en osannolik regnbågskoalition (från M till V) under ledning av moderaten Olle Lindström.

- Var det möjligt så är allt möjligt.

Exemplet Boden är inte så långsökt för Khashayar Farmanbar. Han har själv bott där, efter en tid i flyktingförläggning i Svappavaara.

- Jag älskar Boden! Jag fick många kompisar där. Att han flyttade söderut för ett tiotal år sedan hade att göra med att hans alltmer framgångsrika IT-företag behövde ett säljkontor i Stockholm. Att det blev just Nacka:

- Härifrån var det ju bara åtta minuter till Slussen.

Lite mer om Khashayar Farmanbars bakgrund, innan han får utveckla sin syn på privata företag i välfärden, strategin för att störta Moderaterna, sina egna drivkrafter och Sveriges flyktingpolitik.

Han var 12 år när familjen flydde från Teheran och ayatollornas islamiska styre. Efter tre månader i flyktingförläggning blev det klart med uppehållstillstånd. Var skulle de slå sig ner?

- Stockholm var aktuellt, men i Boden kunde vi få bostad direkt. Min mamma tyckte först att det kändes ”väldigt långt bort”. ”Långt bort från vad? Från Teheran? ” undrade min pappa. Det blev Boden. Båda fick jobb rätt så snabbt.

På 1990-talet var Khashayar Farmanbar aktiv i SSU i Norrbotten och blev bland annat kompis med Eva Nordmark (i dag TCO-ordförande) och två tidigare SSU-ordförande: Niklas Nordström (i dag kommunalråd i Luleå) och ”Kålle” (Karl-Petter Thorwaldsson, i dag LO-ordförande).

Under studietiden i Luleå blev han alltså företagare.

Efter misslyckanden med dataspel utvecklade han och en kollega digitala verktyg för stadsplanering, kopplade till sociala medier. I kundkretsen ingick så småningom en rad kommuner i och utanför Sverige. Bland annat Nacka.

Politiken lades i träda. Den pausen drog ut till tio år. Egentligen hade han inga planer på att återvända, men blev uppringd av Socialdemokraterna i Nacka - där Niklas Nordström en gång var oppositionsråd.

Sedan förra året innehas den rollen av Khashayar Farmanbar. På heltid. Han lämnade då det företag han varit med och byggt upp - efter mycket funderande och tveksamhet.

- Att Stefan Löfven blivit partiordförande var en viktig del av mitt beslut att börja med politik igen. Han pratade om entreprenörskap och innovationer, frågor som jag brinner för.

Han är mycket medveten om det David mot Goliatläge som råder i Nackapolitiken. I valet 2010 fick Moderaterna drygt 44 procent av rösterna, Socialdemokraterna knappt 17 procent.

- Vi ligger väldigt illa till! Jag tror förstås inte på egen majoritet. Men det är en ny situation efter Erik Langby. Vi siktar på att minska gapet rejält och bygga en ny politisk majoritet i Nacka.

Khashyar Farmanbar vill se ett samarbete över blockgränsen med Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Han ser det som fullt möjligt, även om hans tilltänkta borgerliga samarbetspartner slår ifrån sig.

- Det är klart att de gör, fram till valet. Men mitt uppdrag är att rubba makten i Nacka, och jag är fast besluten att leverera. Jag lämnade ett schyst jobb för det här!

Hans strategi bygger på att Moderaterna fått en annan framtoning under nuvarande kommunstyrelseordföranden Mats Gerdau än under företrädaren Erik Langby, som satt på posten i 30 år - svenskt rekord.

- Jag förstår att Erik Langby var framgångsrik.

Han slogs inte för privatisering, utan för valfrihet. Han var en pragmatisk politiker med fingertoppskänsla, ungefär som Stig Henriksson (V) i Fagersta.

Khashayar Farmanbars bild är att M i Nacka i dag driver en mer ideologisk linje där privata utförare blir ekonomiskt gynnade, bland annat genom billigare lokaler. Han pekar också på slöseri med kommunens pengar. Ett nytt kommunhus har sprängt alla kalkyler.

Nacka är välkänt för sina checksystem och kundvalsmodeller. Hur mycket av det vill du skrota?
- Vi går inte till val på att ta bort något. Vi vill ha mer valfrihet, men med betoning på kvalitet. Vi vill införa en sommarjobbs check för unga tillsammans med näringslivet. Det finns så många lyckade näringslivsmänni skor i Nacka, jag vill se ett mentorskapnätverk och skapa ett innovationscentrum. Alla ungdomar ska garanteras sommarjobb, och kunna välja.

I dag stiger ungdomsarbetslösheten dramatiskt i Nacka.

- Jag brinner för att kunna ge unga möjligheter att bli arbetsgivare. En av mina absolut största drivkrafter är att få flera ungdomar att satsa på företag som kan bli multinationella jättar, nästa Microsoft eller Google! Är kundval och checksystem vänsterpolitik?

- De skulle kunna vara det. Jag slogs en gång hårt i SSU med Kålle (dagens LO-ordförande) för egenmakt. Valfrihet ger människor makt över sin vardag. Men marknaden löser inte kvalitetsproblemen.

Berikar privata företag välfärden?
- Ja, att ha flera olika utförare inom välfärden är ett demokratiskt egenmaktsvärde. Men vi ska inte inbilla oss att företagen är här för att värna en viss pedagogik eller så. De är här för att tjäna pengar.

Stefan Löfven vill ju ”stoppa vinstjakten”. Är det okej att tjäna pengar på välfärd, att ta ut vinst?
- Vinstjakt är företagens uppgift enligt aktiebolagslagen, de ska tjäna pengar åt aktieägarna. Men vi ser mycket avarter, vi hade en förskola i Nacka med 32 procents vinstmarginal. Då är det ju snett, det är bara bettingsajter som har såna marginaler!

Så hur vill du reglera vinstuttagen?
- Med krav på insyn och krav på kvalitet. Det begränsar vinstuttagen. Jag skrev faktiskt en motion i vinstfrågan till vårt årsmöte i Nacka med nästan exakt de formuleringar som blev partiets linje på kongressen. Meddelarskydd måste gälla också hos privata utförare i välfärden.

Menar du full offentlighet i privata bolag?
- Ja, det är en självklarhet. Om man driver verksamhet med skattebetalarnas pengar måste man visa vart pengarna tar vägen. Och inte på koncernnivå utan på enhetsnivå. Det är en grundläggande hygienfaktor.

- Vi är beredda att frysa in checken för de företag som inte redovisar öppet för varje enhet.

Men du är emot att förbjuda vinstuttag?
- Ja, absolut. Det leder bara till en evig jakt på kryphål och kostar jättemycket i administration och kontroller. Företagen hittar någon väg runt, jag vet, jag har suttit på den sidan.

Det skulle vara ärligare att säga: Förbjud bolagen än Förbjud vinster.

- Om företagen uppfyller de krav som ställs och är duktiga på pappersjoddleriet och får pengar över, så fine, den vinsten har de förtjänat.

Khashayar Farmanbar kallar skolföretaget JB Educations konkurs ”en katastrof för eleverna”- och muttrar om att det känns som om högre krav ställs på kvaliteten på mat än kvaliteten på skolgång och vård i Sverige.

- Vi har ju Livsmedelsverket. Och en dålig kyckling lämnar man tillbaka och får en ny direkt. Vad gör barnen när skolan är dålig och plötsligt stänger för att ägaren gått i konkurs? Nej, det har varit lite av en fest, nu är festen över.

Om privata företag i välfärden sedan länge är en het fråga inför valet om några veckor har Sveriges flyktingpolitik under de senaste veckorna lyfts högt upp i valdebatterna.

Khashayar Farmanbar är en stark försvarare av ett generöst flyktingmottagande.

- Det är bra att Fredrik Reinfeldt säger: Öppna era hjärtan! Men jag tycker det är ovärdigt att sätta det ökande flyktingmottagandet mot finansieringen av välfärden, efter alla de skattesänkningar regeringen gjort.

Klarar Sverige att ta emot fler flyktingar än i dag?
- Klarar Sverige att inte göra det! ? Sverige behöver invandrarna och flyktingarna - vid sidan av de självklara humanitära utgångspunkterna och att invandring är kulturellt berikande. Titta på alla jobb som skapas i restaurangbranschen, pizzeriorna ... Han tillägger, med ett leende som han försäkrar absolut inte är ironiskt:

- Vet du vad jag älskar mest med Sverige?

Det är förmågan att ta till sig nya influenser och göra saker till sitt eget, allt från kåldolmar till tacofredagar! Det definierar svenskheten för mig. Och det är ett framgångsrecept.

Kan Nacka ta emot fler flyktingar än i dag?
- Ja, absolut! Och i den frågan är vi och Moderaterna överens.

Har du själv rest tillbaka till Iran någon gång?
- Nej, jag har inte riktigt vågat. Men jag följer varje dag vad som händer där och i hela Mellanöstern.

För Khashayar Farmanbar blev flytten till Sverige ”inte något traumatiskt”. Även om han själv inte varit påtagligt utsatt ser han en tydlig vardagsrasism i Sverige.

- Språket var förstås en barriär för mig och min familj i början, som för alla nyinflyttade från andra länder. Men i dag pratar jag bättre svenska än persiska.

SOLSIDAN OCH JULES VERNE

NAMN: Khashayar Carl Farmanbar. ÅLDER: 37 år.

FAMILJ: Fru och två barn, 3½ och 1½ år.

BOR: Lägenhet i Järla Sjö, Nacka.

FRITID: Mycket musik, mest house.

Gjort lite egna låtar, spelat keyboard.

DJ:ade under studietiden.

LÄSER: How to win a local election, en amerikansk bok med råd och tips, ”väldigt rolig”. The secret of power negotiations.

”Nyttig läsning inför valet! ” Annars är Jules Verne en favoritförfattare.

TV-SERIEN SOLSIDAN (FRÅN NACKA)?

Ja, sett ett par säsonger, det var kul.

SMULTRONSTÄLLE I SVERIGE: Järla Sjö där jag bor, färgen på himlen i Norrbotten.

”Efter militärtjänsten saknade jag att gå ut med ryggsäck i skogen. ” FAVORITLAND: Semestrar gärna i USA.

Två socialdemokratiska Nackabor som siktar på maktskifte: Khashayar Farmanbar står inför en betydligt tuffare uppgift i kommunvalet än finansministerkandidaten Magdalena Andersson i riksdagsvalet.|

Magnus Wrede / Dagens Samhälle 

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev