Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Myndighet stoppkloss för lönsam utbildning

Myndigheten för yrkeshögskolan feltolkar lagen och avvisar innovativa och efterfrågade utbildningar. Det avslöjar Branschtidningen AGI i dag fredag. Nu måste regeringen agera för att säkra yrkeshögskolans relevans i ett samhälle vars arbetsliv utvecklas allt snabbare och ställer nya krav på medarbetarnas kunskap, skriver yrkeshögskolerektorn Claes Magnusson.

Publicerad: 14 februari 2014, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadHögskolanKompetensutveckling

Föreställ er en nyutbildad sjuksköterska som klurar ut en mobil lösning som kan ge en för både patienten och samhället långt bättre vård än de traditionella metoder som finns till förfogande i dag. Eller en skicklig pedagog som ser hur förskolan kan lyftas med interaktiva studiematerial på de surfplattor som förskolebarnen snabbt lärt sig älska.

Visst hade det varit bra om dessa kunde vidareutbilda sig för att praktiskt lära sig bygga nya mobila lösningar för sjukvården, ta fram nya och interaktiva studiematerial och göra det möjligt för företag att bryta ny mark och växa? Enligt ett enigt näringsliv, arbetsförmedlingen, landets största regioner, skolchefer, mobiltillverkare, experter, fackförbund och ivriga studenter är svaret ett tydligt ja. Men Myndigheten för yrkeshögskolan säger nej.

Problemet är myndighetens tolkning av lagtexten om att yrkeshögskolan ”väsentligen ska bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper”, som reducerar yrkeshögskolan till ett påbyggnadsår på gymnasiet. I vårt fall vill myndigheten endast godkänna studerande med programmeringskunskaper som sökande till våra utbildningar för mobilt lärande, mobila lösningar inom hälsa och sjukvård samt publicering på nya plattformar.

Myndigheten för yrkeshögskolan stoppar dessa utbildningar för att förkunskapskraven inte stämmer med vad myndigheten bestämt i ett så kallat ställningstagande. Ett ställningstagande som går direkt emot näringslivets önskemål. På Malmö Yrkeshögskola tycker vi detta är mycket problematiskt.

I intervjun i dagens AGI anger myndigheten specifikt att branschorganisationen IT & Telekomföretagen samt Arbetsförmedlingen krävt de förkunskapskrav myndigheten anger i sitt ställningstagande. Men IT & Telekomföretagen och Arbetsförmedlingen är enligt AGI ”bestörta över att utbildningarna har stoppats”. IT & Telekomföretagens näringspolitiska expert säger rent ut att ”det här ställer vi inte upp på” och anser att Myndigheten för yrkeshögskolan tolkat deras inställning ”som fan läser bibeln”.

Vi anser att politiken måste agera på denna tydliga skillnad i näringslivets egen värdering av sitt kompetensbehov och vad Myndigheten för yrkeshögskolan anser behovet är. Näringslivet har insett att flexibilitet, multikompetens och yrkesväxling är konkurrensfördelar på dagens arbetsmarknad och för framtidens tillväxt. Vårt område, den mobila revolutionen, slår igenom i alla branscher. Att lära sjukvårdspersonal ta fram mobila lösningar inom hälsa och sjukvård ger en helt ny välfärdsindustri, en mångmiljardmarknad som samtidigt ger stora välfärdsvinster. Att ge lärarna möjlighet att lyfta skolan med hjälp av ny teknik ger en unik möjlighet att ge alla elever, oavsett behov av särskilt stöd, stimulans att utvecklas så långt som möjligt.

Genom sin feltolkning berövar Myndigheten för yrkeshögskolan tusentals studenter dessa möjligheter, myndigheten hindrar svenska företag att växa globalt och myndigheten stoppar effektivt entreprenörskap inom nya snabba tillväxtområden där Sverige skulle kunna ligga i framkant. Det är oförsvarbart.

Det behövs en ny syn på förkunskapskraven för att säkra en yrkeshögskola där vi tillvaratar de affärsmöjligheter och möjligheter för en bättre välfärd som följer med den snabba digitala utvecklingen. Näringslivet och välfärdsaktörerna är redo. Men Myndigheten för yrkeshögskolan bromsar utvecklingen. Det är dags för politiken att agera.

Claes Magnusson, rektor Malmö Yrkeshögskola

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev