Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MUF: Satsa på reformer istället för spelteori

Det politiska samtalet har under lång tid handlat om spelteori och opinionsmätningar snarare än politiska reformer som Sverige så desperat behöver. Det är nog en känsla många väljare delar och det är dags för Moderaterna att ta denna känsla på allvar.

Publicerad: 22 mars 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klassisk moderat politik behövs mer än någonsin. Vi behöver ta debatten för sänkt skatt, färre regleringar, stärkt polis och stärkt försvar, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaLASMUFModeraternas kris

En miljon människor riskerar att hamna i ett permanent utanförskap om murarna på arbetsmarknaden inte sänks. Boende i vissa förorter kan inte räkna med att få hjälp när de blir sjuka för att grannarna kastar sten mot blåljuspersonalen. Den som blir utsatt för brott kan inte känna sig trygg med att polisens resurser räcker till för att upprätthålla lag och ordning. Unga eller nyanlända kan inte flytta till en egen bostad när vi har en bostadsmarknad som saknar både bostäder och marknad. Dessutom är världen mer osäker och turbulent än på länge. Sverige är i stort behov av moderat politik.

Jobbet och bostaden är nyckenl till egenmakt för individen, integrationen och för att samhället ska fungera. Sverige behöver alla jobb och Moderaterna måste göra allt i sin makt för att ta bort regleringar och trösklar för att fler enkla jobb ska kunna skapas. Det är dags att Moderaterna börjar lägga skarpa förslag i riksdagen för att reformera LAS, sänka skatten och för att få till flexiblare lönesättning med lägre ingångslöner och större lönespridning för fler jobb.

Bostadsköerna i storstadsregionerna, Stockholmsregionen i synnerhet, är ett lotteri. Vinnarna är de som lyckats komma över ett kontrakt med reglerad hyra i innerstaden och svartmäklaren som säljer ett kontrakt till den nyexaminerade studenten utan kontakter. Det avgörande problemet, som få politiker talar om, är den sönderreglerade hyresmarknaden. Moderaterna måste börja diskutera hur en helt fri hyressättning kan uppnås, inte bara i det nyproducerade beståndet, utan också i det befintliga bostadsbeståndet.

Oavsett vart man bor ska man känna sig trygg. ”En snut i varje knut” är en gammal moderat slogan. Det är dags att återupprätta tryggheten. Sverige behöver minst 10 000 fler poliser bara för att vi ska närma oss EU-snittet i antal poliser per invånare. Straffen måste skärpas, i avskräckande syfte och för att det principiellt är rätt. Är man tillräckligt gammal för att kasta sten på blåljuspersonal eller avfyra en pistol är man också tillräckligt gammal att få ett riktigt straff. Därför anser vi att straffrabatten i åldrarna 18-21 år tas bort.

Poliskrisen och det nästintill obefintliga försvaret är tydliga exempel på en stat som misslyckats med sina primära uppgifter. Både polisen och försvaret behöver fler medarbetare som frivilligt söker sig till yrket. Att försvara människors frihet är något mycket hedersamt och ska givetvis avlönas därefter. Därför anser vi att både våra poliser och soldater ska få högre lön.

Alla politiska partier i riksdagen har ett ansvar för nedmonteringen av försvaret. Det ska inte få ske igen. Även när bedömningen är att säkerhetsläget är stabilt ska Sveriges försvarsförmåga vara stark.

Sverige bör gå med i NATO och det bör snarast upprättas en ekonomisk plan för att Sverige ska nå en försvarsbudget om minst 2 procent av BNP, som är NATO:s budgetmål.

Klassisk moderat politik behövs mer än någonsin. Vi behöver ta debatten för sänkt skatt, färre regleringar, stärkt polis och stärkt försvar. Jobben, bostäderna och tryggheten. Det är dessa idéer, inte opinionssiffror, som både partiledningen och moderata kommunalråd behöver lägga all kraft på för att vi ska kunna vinna valet nästa år.

Fotnot: I helgen (24-25 mars 2017) träffas M-politiker i kommun, landsting, region och riksdag i Karlstad.

Magdalena Schröder, distriktsordförande MUF Stockholm

Erik Jonsson, vice distriktsordförande MUF Stockholm

Felix Andersson, andre vice distriktsordförande MUF Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev