Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MP stöder massregistrering - sviker integriteten

Det miljöparti som finns i Bryssel är inte samma parti som finns i Sveriges regering. Det visar frågan om EU-registret med flygdata. Vänsterpartiet är i dag det enda partiet som står upp för den personliga integriteten och arbetar mot massövervakning, både i EU-parlamentet och i Sveriges riksdag.

Publicerad: 23 februari 2015, 08:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EUExtremism

REPLIK. Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Ceballos och Max Andersson skriver i sin debattartikel ”Flygregistret ger ett EU där ingen är fri” i Dagens Samhälle 16/2 om flygpassagerarlistor, PNR-registret, som flera EU-länder nu vill införa med motivering att det ska hindra terrorism. Ceballos och Andersson menar att det är en sorglig ironi att ledande politiker i Europa väljer att svara på de senaste terrordåden genom att inkräkta på frihet och öppenhet, och Vänsterpartiet instämmer till fullo.

Ceballos och Andersson förtydligar även att Miljöpartiets partigrupp i EU-parlamentet arbetar för att PNR-registret inte ska bli verklighet. Och det är bra, för det gör även Vänsterpartiets partigrupp i EU-parlamentet. Men vad Ceballos och Andersson verkar ha missat är att deras eget parti ingår i en svensk regering tillsammans med Socialdemokraterna som starkt stöder PNR-registret och vill införa registret i Sverige.

Den socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen arbetar snabbt i justitiedepartementet för att införa fler lagar som minskar den personliga integriteten i vårt samhälle. För några månader sedan infördes en permanent lag om hemliga tvångsmedel, en lag som Miljöpartiet så sent som förra året röstade emot. Regeringen vill även införa mer kameraövervakning på offentliga platser. Och nu PNR-registret. Vänsterpartiet är det enda partiet som i riksdagen varit mot samtliga förslag.

Från Miljöpartiet är kritiken obefintlig och stödet för massregistrering är starkt. Det miljöparti som finns i Bryssel är inte samma miljöparti som finns i Sveriges regering. Vänsterpartiet är i dag det enda partiet som står upp för den personliga integriteten och arbetar mot massövervakning, både i EU-parlamentet och i Sveriges riksdag.

Linda Snecker, riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson (V)

Malin Björk, Europaparlamentariker (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUExtremism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev