Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MP sämst rustat att styra över kulturpolitiken

Hur kunde det bli så illa att ett parti som helt saknade kulturpolitik får styra över svensk kulturpolitik? Löfven tycks ha satt punkt för arbetarrörelsens starka bildningstradition, skriver Lars Anders Johansson, kulturansvarig på Timbro.

Publicerad: 23 oktober 2014, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikMiljöpartiet

Att slå samman kultur- och demokratiministerposterna var ett misstag som straffade sig redan i regeringen Löfvens första budget. Det är uppenbart att den rödgröna regeringen betraktar kulturen som ett medel snarare än ett mål. Som väntat prioriteras satsningar på symbolpolitik medan tråkiga verksamheter som inte ger samma cred i medierna prioriteras ned.

Satsningar görs på kultur i miljonprogramsområden och på myndigheters opinionsbildning samtidigt som de svenska forskningsinstituten i Rom, Aten och Istanbul läggs ned – något som mötts av häftig kritik från bland annat Centrum för Mellanösternstudier.

En av de mer skrämmande aspekterna av den nya regeringens politik är de åtgärder som vidtas för att hindra effektiv granskning av den förda politikens konsekvenser. Nyligen drog finansminister Magdalena Andersson tillbaka SCB:s uppdrag att redovisa sysselsättningen. I samma anda har man nu beslutat att lägga ned den av alliansen instiftade Myndigheten för kulturanalys som skapades som en oberoende instans för granskning av hur de offentliga kulturpengarna används. Tidigare hade denna funktion legat hos Statens Kulturråd, med konsekvensen att myndigheten därmed granskade sig själv. Vem eller vilka som skall ta över uppgifterna från Myndigheten för Kulturanalys framgår inte.

Genom att förhandla bort kulturpolitiken till Miljöpartiet och samtidigt göra den till ett instrument i händerna på en klåfingrig demokratiminister har Stefan Löfven slutgiltigt satt punkt för den socialdemokratiska bildningstradition som arbetarrörelsen tidigare har varit så stolt över. 252 miljoner kronor skall delas ut till ”förortskultur”, något som speglar en märklig syn på människorna som bor i dessa områden.

Dessutom utan att någon myndighet skall granska vart pengarna går och hur de används. Utöver detta görs satsningar på opinionsbildande myndigheter – bland annat tillförs Forum för levande historia ett antal miljoner och Statens Kulturråd får ett tillskott för att opinionsbilda om HBTQ-personers rättigheter.

Hur kunde det bli så här illa? När jag i våras intervjuade samtliga riksdagspartier om deras kulturpolitik blev det smärtsamt uppenbart att Miljöpartiet var det i särklass sämst rustade partiet på detta område, till synes helt utan någon egen linje. Den nya kulturministerns första uppgift har således varit att utforma en sådan politik från grunden. Man hade kunnat hoppas att detta skulle ha skett efter en tids analys och eftertanke och med ett visst mått av ödmjukhet inför detta komplexa politikområde. Som jämförelse kan nämnas den mycket ambitiösa kulturutredning som alliansen lät genomföra 2007-2009. Dagens budgetbesked visar dessvärre på motsatsen: en okänslighet och brist på förståelse för områdets realiteter som är skrämmande.

Bertolt Brecht lär ha sagt ”Konst är inte en spegel som man håller upp mot verkligheten, utan en hammare med vilken man formar den.” I demokratiminister Alice Bah Kuhnkes händer är kulturpolitiken en ångvält där sådant som inte passar in i regeringens politiserade kultursyn skall plattas till och köras över.

De som under de gångna åren har oroat sig för en tilltagande instrumentalisering av kulturlivet har nu skäl att börja oroa sig på allvar.

Lars Anders Johansson, musiker och poet, kulturansvarig vid näringslivets tankesmedja Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KulturpolitikMiljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev