Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MP:s nya partisekreterare: “Vi har en tendens att bli fyrkantiga”

Publicerad: 31 maj 2021, 11:45

Katarina Wissing är MP:s nya partisekreterare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Katrin Wissing lämnar kommunpolitiken i Åre för att bli Miljöpartiets nya partisekreterare. Hon vill att partiets framtoning ska bli mindre akademisk och utesluter inte samarbete med M. ”Vi är ett väldigt regeringsdugligt parti”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Efter valet 2010 kom Katrin Wissing in i kommunfullmäktige i Åre. Sedan 2014 har hon varit heltidspolitiker och har agerat både i en majoritet och i opposition. Åre var i senaste kommunvalet MP:s fjärde starkaste fäste med knappt 9 procent. Nu avsäger sig Katrin Wissing sitt uppdrag i kommunstyrelsen och som vice ordförande för bygdeutvecklingsberedningen för att efterträda Märta Stenevi som partisekreterare.

Vad blir viktigast för dig i din nya roll?
– Att komma i gång med valplaneringen. Och jag har under hela min kampanj pratat mycket om att vi behöver bygga gemenskap och glädje i partiet igen efter pandemin och alla dessa digitala möten. Det handlar om att åka runt och träffa medlemmar. Det behövs.

Varför har ni så svagt opinionsstöd just nu?
– Mycket beror på att vi inte lyckas kommunicera vad vi vill på ett enkelt och tydligt sätt. Vi har en tendens att bli lite akademiska och fyrkantiga. Vi vet om det, ändå faller vi tillbaka i de banorna. Vi måste också visa att vi har alla svaren när det gäller klimatomställningen.

Men ni är väl i stor utsträckning ett parti för just akademiker?
– Jo, så är det ju. Men jag är inte akademiker. Och alla våra väljare är inte heller det.

Du brukar säga att ni ska bygga ett samhälle att längta efter, vad betyder det?
– Ett grönt samhällsbygge är ett samhälle där man kanske har lite mer fri tid. Vi pratar om att man ska gå ned i arbetstid. Den digitala omställningen är också en del i det. Sedan ska det vara lätt att göra rätt val som har med den hållbara omställningen att göra.

Många kanske ser omställningen som något som hotar deras livsstil och som man därför inte längtar efter?
– Förändring är ganska ofta skrämmande. Det finns en viss tro på att det är något jobbigt som påverkar min egen livsstil. Vi måste visa att det går att få till på ett enkelt sätt. Du ska stå vid bränslepumpen och veta att här är det iblandat biodrivmedel så att du gör ett bättre klimatval.

Samtidigt vill du gå till val på en radikal miljöpolitik. Vad betyder det?
– Att vi faktiskt måste göra det här ganska snabbt. Vi har ju Parisavtalet och vet att vi kanske är på väg att missa 1,5-gradersmålet. 

Det har gått bra för MP i Åre. Ni är också starka i exempelvis Jokkmokk och Gällivare. Annars är ni till stor del ett storstadsparti, varför?

– För att vi inte kunnat förklara på ett tydligt sätt att vår politik faktiskt är landsbygdsvänlig, och just eftersom vi är ganska akademiska i vår kommunikation. 

Kan ni uppfattas som bilmotståndare av människor på landsbygden som verkligen behöver bilen?
– Absolut, det är därför vi driver på bränsebytet eller biogasanläggningar så att man ska kunna ta bilen på landsbygden även i framtiden, men på ett fossilfritt sätt. Elomställningen är också viktig. 

Är du nöjd med att ni sitter i regeringen?
– Ja, det är så vi får igenom grön politik.

Vill du att ni ska fortsätta samarbeta med Socialdemokraterna?
– Vi går till val som eget parti. Sedan får vi se efter valet hur det ser ut.

I Åre styrde ni under den förra mandatperioden ihop med både M och S. Kan det hända även i rikspolitiken?
– Vi ser oss varken som höger eller vänster utan som gröna. Vi är ett väldigt regeringsdugligt parti. Vi är duktiga på att vara med och styra och på att få igenom grön politik.

Du avfärdar inte att ni skulle kunna sitta i en regering ledd av Moderaterna?
– Jag avfärdar det kanske inte, men vi måste se vad valresultatet säger och vilket förhandlingsmandat vi har.

LÄS MER: Här är politikerna som suttit längst på toppen. 

 

 

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev