Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MP-kommunalråd: ”Internt krypskytte slår tillbaka”

Publicerad: 23 maj 2017, 10:03

Flera miljöpartister lokalt har tröttnat på den interna kritiken från utbrytargruppen i riksdagen.

Foto: Beatrice Lundborg, Fredrik Hjerling, Rickard Kilström, Fredrik Welander

Dagens Samhälle har tagit tempen på de gröna inför kongressen. Och spänningarna kvarstår. Riksdagsledamoten Carl Schlyter är hjärtligt trött på ledningens kompromisser och politiska eftergifter men från kommun- och landstingshåll riktas kritiken främst mot splittringen i riksdagsgruppen.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Det är ett parti pressat av usla opinionssiffror som till helgen samlas till kongress i Linköping. Många återkommer till att det är dags för partiet att sluta älta motgångar och tuffa kompromisser och fokusera på framgångarna. Samtidigt framhåller alla att det måste få vara högt i tak i Miljöpartiet och att olika åsikter måste kunna brytas med varandra.

Den kanske mest tongivande bland de internt oppositionella i riksdagsgruppen är Carl Schlyter. Han säger sig ha förståelse för att det är viktigt att dra jämt i partiet.

– Alla i ett parti vill ju att man ska hålla ihop, särskilt vill partiledningen det.

Han hävdar att irritationen mot de fyra oppositionella i riksdagsgruppen främst finns hos ”vissa av regionråden och i vissa av de större kommunerna”.

– Vad jag önskar är att de också kunde förstå att om man ständigt försöker sälja eftergifter som vinster eller halvdåliga kompromisser som totala segrar så finns det faktiskt djupt kunniga personer inom folkrörelser, miljörörelsen, flyktingrörelsen och fredsrörelsen som genomskådar det och ser att kompromissen innehåller bitar som är oacceptabla eller dåliga.

Carl Schlyter framhåller att det finns många i partiet som uppskattar att det ”hela vägen in i riksdagsgruppen” är tillåtet att ”tycka att allt inte är frid och fröjd”. De fyra som bröt sig ur riksdagsgruppen deltar nu åter i de gemensamma mötena. Men det är tydligt att Carl Schlyter är fortsatt kritisk.

– Det är besvärligt för partiledningen om man kritiserar att vi säljer kolet, eller säger ja till alla GMO, eller rekordplundrar SJ, eller bygger fler motorvägar än förut, eller tillåter Europas tyngsta lastbilar, eller satsar rekordmycket på försvaret, eller närmar oss Nato, eller säljer vapen till diktaturer, eller stänger gränserna, eller satsar mångmiljonbelopp på gruvindustrin, eller säger nej till vindkraftparker, eller tillåter bottentrålning.

– Om vi gör allt det där och samtidigt säger att vi höjde miljöbudgeten med 2 miljarder om året, så tycker en del att det känns naivt att man får penningpåsar mot stora ideologiska eftergifter.

Carl Schlyters beskrivningar står i skarp kontrast till partisekreteraren Amanda Linds bild av läget. Hon är inne på efter sitt första år på den utsatta posten som partisekreterare.

Din bild av läget?

– Det är mer stabilt än för ett år sedan. Men det blir säkert en livlig kongress!

Kritiken från kommun- och landstingshåll riktar sig främst mot splittringen i riksdagsgruppen, där fyra oppositionella MP-ledamöter under en period gjorde en utbrytning och bildade en egen grupp. När Dagens Samhälle har ringt runt till MP-toppar i kommuner och landsting/regioner så blir bilden tydlig.

– Det handlar om personer som inte förstår att vi måste jobba som ett lag i Miljöpartiet, säger Maria Gardfjell, kommunalråd i MP-fästet Uppsala.

Men era dåliga opinionssiffror beror väl knappast bara på de fyra i riksdagen?

– Säg inte det! Jag tror att en sak som får ett väldigt stort genomslag i opinionen är hur ett parti lyckas hålla ihop, driva sin politik och vara fokuserade på frågor.

Hon, liksom flera andra lokala MP-toppar, betonar att de gröna skaffat sig en vana att styra i kommuner och regioner. Och att det där finns en stor förståelse för att förhandlingar också innebär kompromisser. Hon anser att den insikten saknas hos somliga i riksdagsgruppen.

Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö, är inne på samma linje.

– Det är ett problem när det finns personer som använder varje chans de får att framställa partiet som misslyckat och som svikare. Det försvårar för oss att kommunicera våra framgångar.

En annan som tycker att det har ”stormat väl mycket” på riksplanet är Niclas Persson, kommunalråd i opposition i Örebro.

– Det är ju vårt arbete ute i kommunerna som har lagt grunden för att partiet överhuvudtaget kan sitta i regeringen. Nu riskerar det interna krypskyttet att slå tillbaka mot oss i de lokala valen nästa år.

– För vissa riksdagsledamöter tycks varje liten fråga bli en kabinettsfråga.

Också Karin Pleijel, kommunalråd i Göteborg, tycker att ”utspelen har gått för långt”. Inger Schörling, kommunpolitiker i Gävle och tidigare gruppledare för MP i riksdagen, talar om vikten av lojalitet mot gruppen, ”annars blir det ohållbart”.

Partisekreteraren Amanda Lind försöker nu gjuta olja på vågorna inför kongressen.

– Vi gör enormt stor skillnad i regeringen. Tyvärr har fokus hamnat mer på det som vi inte fått igenom än det vi faktiskt gör. Vi har genomfört det mesta av det vi tog upp i vårt valmanifest.

– Just nu pågår en stor klimatoffensiv, med en ny klimatlag, ökat stöd till kommunerna, förslag om flygskatt och en rad andra åtgärder, säger hon.

Amanda Lind pekar på att Sverige är ett föredöme i världen i klimat- och miljöfrågor.

– Den här regeringen tar också ett internationellt klimatledarskap. Att Isabella Lövin till exempel lyckades göra en överenskommelse med Kalifornien är jättehäftigt!

Men opinionssiffrorna står ju och stampar på en mycket låg nivå. Vad talar för att det vänder?

– När en rad stora och viktiga klimatbeslut som vi varit med och drivit fram börjar få genomslag och synas i människors vardag är jag övertygad om att det märks i opinions-mätningarna. Vi går mot val, och då är det också lättare för oss att lyfta fram vår gröna politik.

I det som ser ut som en fortsatt fejd mellan pragmatiska kommunpolitiker och mer renläriga partiföreträdare som Carl Schlyter tar partisekreteraren inte entydigt ställning – men lovordar alla lokalpolitiker som sitter med och styr.

– De är ambassadörer för vår gröna politik. Jag har jobbat aktivt med tätare relationer mellan riksplanet och våra lokala företrädare – med gemensamma arbetsgrupper, dialoger och träffar. Vid förra kongressen valdes också kommun- och landstingspolitiker in på fler tunga poster i partiet än tidigare.

Det är ett år sedan kommunalrådet Amanda Lind blev partisekreterare. Lite senare tillträdde kommunalrådet Karolina Skog från Malmö som miljöminister. Bostadsminister Peter Eriksson har varit kommunstyrelsens ordförande i Kalix.

Ser då Amanda Lind någon risk för att pragmatismen tar över helt och kväser visionerna när ni är med och styr så mycket?

– Det måste vara en kombination. Vi måste ha med oss en oerhört tydlig vision om ett grönt fossilfritt samhälle. Men genomförandet, det politiska hantverket, sker i samarbete med andra partier för att vi ska få igenom åtminstone delar av vår politik. Och då behöver vi vara pragmatiska.

– Vi är ett grönt parti. Men vi är också ett samarbetsparti, säger hon.

Bland kommunpolitikerna muttras det över besvärande hög svansföring i valrörelsen 2010. Språkröret Gustav Fridolin viftade med en kolbit på sina möten, med budskapet: vi ska stoppa Vattenfalls kolgruvor.

– Den förbaskade kolbiten! suckar Inger Schörling i Gävle.

– Den ställde till mycket. Hoppas man lärt sig något.

Ja, det har man, lovar Amanda Lind. Det blir ingen upprepning i nästa års valrörelse.

– Men kanske en solpanel, tillägger hon med ett leende.

De lokala MP-företrädare som Dagens Samhälle har talat med är nöjda med partiets regeringsmedverkan, berömmer ministrarna och har förståelse för de kompromisser som gjorts.

Kritik saknas dock inte. Nils Karlsson i Malmö pekar på den nya migrationspolitiken och konstaterar att många i partiet, han själv inräknad, är kritiska. Han kallar uppgörelsen en supermegakompromiss.

– Men vi har fått igenom mer av vår politik än någonsin tidigare. Det är vinsten med att sitta i en regering.

De MP-toppar som Dagens Samhälle varit i kontakt med ger också språkrören godkänt, framför allt Isabella Lövin.

– Jag tycker att de varit duktiga. Det är ingen lätt uppgift att vara språkrör och minister samtidigt. Det finns kritik, speciellt mot Gustav Fridolin, men jag tycker att han på sistone har hanterat en hel del av den, säger Maria Gardfjell i Uppsala.

Inger Schörling är också nöjd – men med ett litet tillägg:

– Det finns dagar då man saknar Maria Wetterstrand.

Johan Delby & Magnus Wrede

Ensamkommande flyktingbarn är en av kongressens heta frågor

■ Ett tjugotal motioner på Miljöpartiets kongress i Linköping i helgen handlar om en mer generös flyktingpolitik. Krav på amnesti för ensamkommande flyktingbarn väntas leda till en av de hetaste debatterna.
■ Svensk vapenexport blir en annan laddad fråga. 230 motioner ska behandlas när omkring 800 miljöpartister samlas. 
■ Vid sidan av de mycket svaga opinionssiffrorna skakas MP också av att medborgarnas förtroende för hur partiet hanterar sina paradfrågor, miljö- och klimatpolitik, har minskat kraftigt.
■ Ett av seminarierna på kongressen har ”hot och hat mot förtroendevalda” som ämne. Här deltar demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

MP:S STARKASTE FÄSTEN

MP:S STARKASTE FÄSTEN
Kommunvalet 2014
Stockholm 14,3 %
Lund 14,3 %
Jokkmokk 13,8 %
Solna 13,2 %
Uppsala 13,1 %

MP:S VALRESULTAT 2014

Riksdagsvalet 6,9 % 
Kommunvalet 7,8 % 
Landstingsvalet 7,2 %

MP hade bättre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet i 176 kommuner, sämre i 110. Partiet gick framåt i 183 kommuner, bakåt i 107.

Dagens Samhälle Poll of polls i maj 2017: 3,8 procent.

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev