Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

MP idag ett moget parti som klarar kompromisser

Flera före detta MP-språkrör kritiserar Miljöpartiets nuvarande ledning för att sakna visioner och inte värna de som står upp för visionerna. Det är olyckligt att på detta sätt ägna sig åt prickskytte mot ett miljöparti som för första gången gör grön skillnad i regeringsställning i Sverige, skriver åtta miljöpartister.

Publicerad: 2 december 2016, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Visst gör det ont att kompromissa, men att stå bakom kompromisser är de förtroendevaldas huvudroll mellan valen, skriver åtta miljöpartister.

Foto: Mats Andersson, TT


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietFörtroendevaldaRegeringen

Miljöpartiet gjorde entré på den politiska arenan för 35 år sedan med nya ideal. Äntligen kom ett politiskt parti som tog ansvar både för de som har, men även för de som inte har rösträtt: kommande generationer, djur och natur, alla människor (även de utan rösträtt) i Sverige och världen, fick en röst genom Miljöpartiet. Dessa solidariteter har stått sig genom alla år.

Miljöpartiet är sprunget ur en brokig miljö- freds- antikärnkraftrörelse med engagerade idealister. Vi förde in nya sunda tankar om maktdelning, rotationsprinciper och stark interndemokrati präglad av öppenhet och högt i tak. Vi har alltid haft en stark tro på individen. Internt kaos och kompromisslöshet utåt var ibland en korrekt beskrivning av det tidiga partiarbetet. Det ledde ut ur riksdagen valet efter att vi kom in.

Den gröna omställningen gynnas inte av att hamna där igen. I regeringen kan vi i handling leva upp till det historiska Parisavtalet. En miljöbudget som ökat med över 70 procent och politisk enighet om 100 procent förnybar el till 2040 är två viktiga exempel. Ett politiskt parti gör helt klart bäst nytta genom att vara med och påverka verkligheten.

Partiet har med åren utvecklats till en tydlig grön kraft skicklig på politiskt hantverk. De spretigaste delarna är borta, men idealen står fast. Miljöpartiet är i dag en van koalitionspartner som är med och styr Sverige i 125 kommuner och 18 regioner och landsting. Vi samarbetar, fångar upp problem och tar fram lösningar. Vi vet att ett litet parti måste kompromissa. Visst gör det ont ibland.

Att vara pålitlig, acceptera och stå bakom kompromisser är de förtroendevaldas huvudroll mellan valen. Ibland kan koalitionspartners också komma överens om att man inte är helt överens, det kan finnas en poäng i det också. De helgröna visionerna formuleras och kommuniceras i valrörelsen, liksom i partiprogram och det ständigt pågående partiarbetet.

Vi har lärt oss att det ibland är tufft att få ihop laget i ett parti med stark tro på individen. Den ambitiösa interndemokratin kräver ständig dialog för att finna nya former i en föränderlig tid. Men vi håller ihop genom vår starka drivkraft för det gröna, hållbara samhällsbygget. Delar av denna omställning har i dag blivit mainstream, till stor del tack vare Miljöpartiet.

Men inget annat parti tycks inse hur bråttom den fortsatta omställningen är. Klimatfrågans dignitet är enorm, möjligheten för våra barn och barnbarn att kunna leva ett gott liv i en fredlig, hälsosam och resursrik värld är långt ifrån säkrad. Alla krafter och kreativa individer med denna målsättning är en tillgång och behövs i arbetet framåt. Både de mer och de mindre yviga.

Låt oss brett analysera erfarenheterna från regeringssamarbetet. Synliggöra framgångar och lära av motgångar. Att som debattörerna i DN skjuta sönder denna erfarenhet inifrån, innan den fått full styrfart är destruktivt. Vi suddar varken ut partiets profil eller särart genom att göra erfarenheter i regering och i framgångsrikt ledarskap i kommuner, regioner och landsting. Det visar bara att Miljöpartiet i dag är ett moget grön parti som klarar att handskas med utmaningen att både styra och kompromissa och samtidigt drivas av en grön vision.

LÄS ÄVEN: Visionära realister i mitten kan göra mer. 

Karin Pleijel, kommunalråd (MP) Göteborg

Marcus Friberg, kommunalråd (MP) i Helsingborg

Per-Inge Lidén, kommunalråd (MP) Karlstad

Birgitta Losman, regionråd (MP) i Västra Götalandsregionen

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) Stockholms läns landsting

Sven Nordlund, kommunalråd (MP) i Kalix

Niclas Persson, kommunalråd (MP) Örebro

Lotta Wedman, kommunalråd (MP) i Ludvika

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News