måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Mordet i Almedalen: Misstänkt erkänner brott

Publicerad: 7 juli 2022, 10:23

På torsdag förmiddag var polisnärvaron tät på Donners plats i Visby. I närheten av brottsplatsen hedras Ing-Marie Wieselgren med blommor och ljus. Foto: Henrik Montgomery

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren mördades i Visby på onsdagen. En anhållen 33-årig man erkänner brott. ”Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål”, säger kammaråklagaren.

Ämnen i artikeln:

Mordet i AlmedalenBrottslighet

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Flera personer bevittnade mordet på Ing-Marie Wieselgren på Donners plats i Visby. Attacken skedde strax före klockan 14 nära en av uteserveringarna på det lilla torget, där blommor och tända ljus nu hedrar offret.

Ett vittne säger till Aftonbladet att den flyende gärningsmannen tacklades in i en vägg av en privatperson. Han greps sedan i närheten av brottsplatsen. 33-åringen erkänner gärningen och har lämnat en kort redogörelse till polisen, uppgav kammaråklagare Petra Götell på en presskonferens på torsdagen.

– Det finns uppgifter om att han lider av psykisk ohälsa och att han begått gärningen under narkotikapåverkan. Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål. Det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige.

LÄS MER: Göran Stiernstedt hyllar Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

Expressen, Aftonbladet, SVT och Expo har alla publicerat uppgifter om att den misstänkte i flera år var aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Han ska ha deltagit i nazisternas demonstrationer och skrivit artiklar på NMR:s hemsida. Det är oklart om han haft samröre med organisationen efter 2018, skriver Expo.

Petra Götell upprepade flera gånger under pressträffen att de rapporterade kopplingarna till NMR finns med i utredningen, men de är inte i fokus. 33-åringen har i förhör ännu inte sagt så mycket om sitt motiv.

– Han har berättat varför han gjort det han har gjort. Det är riktat mot psykiatri skulle jag säga, uppger Petra Götell.

LÄS MER: Christina Kennedy: ”Nu får vi andra fortsätta i Ing-Marie Wieselgrens anda”

Mannen bor på fastlandet och kom till Gotland i förra veckan, enligt Petra Götell. Polisen jobbar i nära samarbete med Säpo och kartlägger 33-åringen, som är tidigare ostraffad. Åklagaren planerar att begära den misstänkte häktad torsdag eftermiddag. Häktesförhandling sker sannolikt i morgon, fredag.

Mordet har väckt sorg och bestörtning. Svenska kyrkan har i samverkan med Region Gotland anordnat en mötesplats i Visby domkyrka dit sörjande och oroliga kan vända sig.

”Vi har inte fått några indikationer om att det finns några hot mot Almedalsveckan eller andra kopplingar till själva veckan och dess innehåll. I nuläget har vi därför fattat beslut om att genomföra avslutningen av veckan som planerat”, säger Almedalsveckans verksamhetsledare Mia Stuhre i ett pressmeddelande.

I dag, torsdag, är Miljöpartiets dag i Almedalen. Språkrören ägnade sin pressträff på morgonen åt mordet och hedrade Ing-Marie Wieselgren, rapporterar TT.

– Almedalen handlar om öppenhet, samtal och gemenskap. Det är fruktansvärt att en kvinna hastigt ryckts bort från den gemenskapen av detta fruktansvärda våldsbrott, säger Märta Stenevi.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev