Demokrati
Moderaterna utvecklar barnpolitiken
Många barn misslyckas i skolan samtidigt som den psykiska ohälsan kryper nedåt i åldrarna. Det ställer krav på en förnyelse av politiken.
Publicerad: 13 mars 2012, 10:02
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Alla frågor som rör barn tar sin självklara utgångspunkt hos föräldrarna och deras ansvar för barnens uppväxt, trygghet och utveckling. Men det finns också ett starkt gemensamt samhällsansvar, skriver Ulf Kristersson. Foto: Colourbox
Sverige har en stolt tradition av att se barn som egna individer. Naturligtvis är de beroende av sina föräldrar, men också med helt egna rättigheter. De allra flesta föräldrar är fullt kapabla att ta hand om sina barn och de allra flesta barn i Sverige får en bra uppväxt. Det är också viktigt att inte underskatta det faktum att de flesta barn som av olika anledningar får en tuff start i livet, kanske med föräldrar som själva har olika svårigheter, klarar sig bra.
Men för att vara ett land med fokus på barns bästa och en lång historia av politiska ambitioner att stödja och hjälpa barn att växa upp till självständiga och starka individer, har vi mycket kvar att göra. Det finns en rad oroväckande tecken på att en del barn inte har det så bra som de borde.
Därför har nya Moderaterna tillsatt en arbetsgrupp för att se över vår politik för barn. Anslaget är brett och gruppen ska belysa barns situation grundligt och utifrån olika vinklar. Sverige är i flera avseenden ett föregångsland, men det finns fortfarande utmaningar. Vissa av dessa kräver nya politiska insikter och nya politiska lösningar. Jag vill särskilt lyfta fram tre:
• Alltför många misslyckas i skolan. Fler lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Detta är ett problem som visar sig i skolåldern men ofta har grundlagts tidigare. Det är också ett problem som riskerar få långtgående konsekvenser för barnen då låga eller ofullständiga betyg från årskurs 9 markant ökar risken för framtida sociala problem.
• Ökande psykisk ohälsa bland barn. Samtidigt som levnadsvillkoren generellt sett har förbättrats för barn i Sverige finns tecken på en ökande psykisk ohälsa. Denna ohälsa kryper nedåt i åldrarna och drabbar oftare flickor än pojkar. Ätstörningar och självskadebeteenden är alltför vanligt förekommande idag.
• Långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd. I familjer med långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd finns tyvärr ofta fler problem än de rent ekonomiska, vilket bidrar till en än mer utsatt situation för barnen.
Alla frågor som rör barn tar sin självklara utgångspunkt hos föräldrarna och deras ansvar för barnens uppväxt, trygghet och utveckling, men det finns också ett starkt gemensamt samhällsansvar. Samhällets ansvar är att i så stor utsträckning som möjligt ge alla barn möjligheten att utifrån sina egna förutsättningar forma sina egna liv. Vi behöver därför bli bättre på att se de sociala och ekonomiska problem som särskilt berör barn och unga. Nästa generation måste alltid få en alldeles egen chans. Det är ok att ärva sina föräldrars små eller stora besparingar men inte att ärva sina föräldrars sociala utsatthet.
Fotnot: Ulf Kristersson är ordförande i den arbetsgrupp som förnyar moderaternas barnpolitik inför valet 2014.
Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.