Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Moderaterna i Göteborg: ”Det är uppförsbacke nu”

Publicerad: 11 september 2022, 18:54

I mitten Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande Göteborg, t v Stefan Kraft, kommunikations- och presschef, och t h David Josefsson, riksdagsledamot och M-ordförande i Göteborg, när SVT:s valundersökning presenterades under partiets valvaka i Göteborg.

Foto: Thomas Johansson

Stämningen var dämpad hos Moderaterna i Göteborg när resultaten från Valu presenterades. ”Det var väntat”, säger Lars Holmin, moderat gruppledare i Västra Götalandsregionen.


Ämnen i artikeln:

Val 2022Moderaterna

Det blev inget jubel på hotellet i centrala Göteborg där de lokala Moderaterna samlats när SVT:s vallokalsundersökning, Valu, presenterades. Enligt den landar M på 18,8 procent, en nedgång med 1 procentenhet jämfört med resultatet i riksdagsvalet 2018.

– Det är väldigt jämnt och fortfarande inte avgjort. Men man får vara ärlig och säga att det här är en uppförsbacke, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

LÄS MER: Följ de kommunala valen med Dagens Samhälle

Resultatet i Valu innebär att den rödgröna sidan får majoritet för sitt regeringsunderlag. Sverigedemokraterna blir knappt 2 procentenheter större än Moderaterna.

– Det viktigaste för oss är att få ett maktskifte och att Ulf Kristersson blir statsminister. Jag hyser fortfarande hopp, säger Axel Josefson.

Hans partikollega Lars Holmin, moderat gruppledare i Västra Götalandsregionen, är mer pessimistisk.

– Det var väl ganska väntat med tanke på hur de senaste veckornas opinionsundersökningar har sett ut, säger han.

Kan Ulf Kristersson sitta kvar om det här blir valresultat?
– Ja, det tycker jag. Han har gjort precis allting rätt. 

Lars Holmin tvivlar på att den rödgröna sidan lyckas få ihop en regering. 

– Vi får se vad som händer. Hur ska de få ihop en regering som består av både Centerpartiet och Vänsterpartiet? Det kommer att bli intressant. 

Lars Holmin hoppas fortfarande på att styret med alliansen och MP i regionen ska kunna bestå.

– Vi brukar ligga plus minus 2 procent mot riksresultatet så jag ser stora möjligheter att vi ska kunna fortsätta att styra om vi håller ihop vår grönblå allians.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Val 2022Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev